Експонати війни у краєзнавчому музеї: що можна побачити серед зібраних речей

Берці часів минулого століття, зіпсовані сухпайки, уламки ракет та смердюча ворожа форма. Усе це – експонати російсько-української війни, які зберігаються у Житомирському краєзнавчому музеї. Речі були зібрані на деокупованих територіях області і згодом будуть передані до Музейного фонду України.

Галети, консерви, плов, багато різних консерв. І овочеві, і фруктові, і м’ясні. Чай, цукор. Всередині цигарки, галети, до речі, із зіпсованим терміном придатності. А також залишки яблучного джему, кава та цукор. І усе це решткп індивідуального раціону харчування окупанта, який дбайливо підготували у Криму на м’ясокомбінаті з гучною назвою «Дружба народов». Саме цю «дружбу» ми спостерігаємо з далекого 2014-го, та ще більше відчули з 24-го лютого. Докази такого «братнього» відношення збирають у Житомирському краєзнавчому музеї, аби наступні покоління точно знали правду. 

«З початком російського вторгнення працівники нашого музею почали збирати ці речі. Ви можете тут побачити і речі російської армії, які залишили загарбники, не лише української. Це і форма, і сухпайки, і взуття, і предмети гігієни» — розповіла завідувачка історичного відділу Ольга Родічева.

Експонати війни зібрані з північних районів нашої області, які найбільше потерпали від агресивних дій ворога та деякий час жили в окупації. Зібрані тут і залишки ракет та снарядів, якими рашисти нищили наші міста та села.

І серед них ракети із підписом «Киев наш!», однак не пощастило. Завдяки нашим мужнім захисникам плани ворога зійшли нанівець. Тікаючи з українських територій окупанти кидали усе, тож тепер ми на власні очі можемо бачити наскільки підготовленими вони їхали на так зване «визволення» України. Зібрані речі співробітники музею чистять, приводять в належний вигляд, а далі складають науковий паспорт.

Далі експонати передають на зберігання Музейного фонду України. Але вони обов’язково будуть показані відвідувачам.

«Ми можемо робити стаціонарні виставки, можемо використовувати в новій експозиції про цю війну» — сказала завідувачка історичного відділу Ольга Родічева.

Одним із цікавих експонатів є абсолютно цілий сухпайок, виготовлений вже не в Криму, а на росії. Всередині досить великий набір продуктів, і, до речі, придатний до вживання. 

Окрім доказів збройного нападу росії у музеї збирають на згадку речі, що символізують об’єднання світу довкола війни в Україні, зокрема підтримку від Польщі. Деякі експонати працівники привозили особисто з закордону. 

Ми часто спостерігаємо різницю у новинах, що подають російські та українські ЗМІ, розрізняти фейки дедалі важче, а особливо тим, хто не бачить усі події на власні очі. Тож зберігання таких експонатів війни є вкрай важливими, адже лише так ми зможемо донести правду світові