Нацбанк заборонив показувати курс валют на табло (ВІДЕО)

291

29 липня Нацбанк України зобов’язав обмінники прибрати табло з курсами валют. Але вже у неділю, 31 липня, у мережі розрісся скандал через недотримання заборони НБУ одним з обмінних пунктів Житомира. Містянин помітив вивіску з курсом валют і запитав у працівниці чому табло досі працює. Замість чіткої відповіді отримав питання — «Хто він такий» і «Яке його діло». Житомирянин викликав поліцію і ситуацію вирішили — вже сьогодні вивіска цього обмінного пункту не працює.

«Не знаю, я сьогодні тільки вийшла на роботу, тому без коментарів, не знаю. Робила змінщиця, я була вихідна», — каже працівниця обмінного пункту.

У всіх інших обмінниках, які ми перевірили, вивіски не працюють. Курс валют можна дізнатися лише подивившись на роздруківку на склі або запитавши у працівників. Однак, інспекторка одного з обмінних пунктів каже, для людей це незручно.

«Для нас якби таких змін немає. У нас є курс, який люди можуть подивитись, ми роздруковуємо. Але, як я рахую, то для людей це незручно. Вони бігають з одного обмінника в другий, в третій, щоб дізнатись курс», — розповідає працівниця обмінного пункту.

Думки містян розділилися. Деякі цілковито підтримують Нацбанк, інші – абсолютно проти.

«Звичайно, правильно. Якщо уряд буде правильно працювати, то допоможе», — зазначає житомирянка.

«Я не бачу адекватного курсу. Потрібно ходити по всім, щоб бачити яка ціна на гривні, долари, злоті», — каже житомирянка.

У Нацбанку ж пояснюють – заборона допоможе уникнути спекуляції.

«Чому Нацбанк заборонив друкувати чи показувати на табло курси небанківським фінансовим установам, висловлю свою точку зору як експерт. Мене завжди дивувало чому в Україні така велика кількість валютних кіосків, величезна кількість реклами, до речі, ця реклама досить часто негативно впливає на настрій і на очікування людей. Мені здається це одна з реформ до якої ми рухаємся», — повідомив заступник голови Ради Нацбанку Василь Фурман.