Через закриття 19 відділень міграційної служби люди по кілька днів стоять у черзі (ВІДЕО)

Кілька десятків людей на вулиці, ще стільки ж усередині. Це черга у міграційну службу. Хтось стоїть тут із самого ранку.

«Десь о 8-й вже тут була», — каже Анастасія Шостак, яка стоїть у черзі за паспортом.

А хтось у черзі вже кілька днів.

«Я з понеділка в черзі стою», — зазначає Людмила Янішевська, яка стоїть у черзі за паспортом.

«З позавчорашнього дня, приходили, займали. Кожного ранку о 8-й ранку відмічалися», — розповідає Тетяна, яка стоїть у черзі за паспортом.

Шалені черги утворилися після того як 19 структурних підрозділів міграційної служби в області тимчасово закрилися. Тож у діючі 6 тепер з’їжджаються з усього регіону.

«Черги тут дай Боже», — говорить Анастасія Шостак, яка стоїть у черзі за паспортом.

Люди розповідають, пройшли уже через усе: сварки, бійки і ночівлі на сходах міграційної служби.

«Наприклад, я була на Театральній. Люди приходять в 3 ночі і в 11 вечора, вони там ночують, сидять в палатках з пледами. Ті, хто там ночують на сходах вони кричать: «я нікого не пущу». Там бойні. Всі люди, що там підходили, там були скандали, хотіли поліції викликати, тобто, там взагалі каша», — каже Олена Шелінська, яка стоїть у черзі за паспортом.

І такі історії не рідкість під кожними дверима міграційної служби. Начальник управління пояснює, закриття регіональних підрозділів вимушена міра, водночас — тимчасова.

«Це тимчасовий захід пов’язаний із безпекою наших громадян, працівників нашої служби і для збереження обладнання, тому, що робочі станції на яких ми приймаємо і оформляємо документи, і видаємо — дуже дорого коштують. Проблемні питання на сьогоднішній день всі стараємось вирішити, можливо, в найкоротші терміни для громадян, щоб громадяни менше знаходилися в наших підрозділах. Для цього задіяний весь особовий склад управління», — розповідає начальник управління УДМС у Житомирській області Анатолій Федорчук.

Втім у ситуацію вже втрутився і народний депутат України Арсеній Пушкаренко до якого надходять численні скарги від громадян у зв’язку із закриттям міграційних підрозділів. Чиновник переконаний, такі скупчення під дверима служби несуть ще більшу небезпеку для життя громадян.

«Це сьогодні створює, по-перше, соціальну напругу, тому, що люди вимушені їхати десятки, сотні кілометрів від свого дому, витрачати значні кошти для того, щоб або забрати паспорт, або подати документи. Людям сьогодні свій паспорт стає просто «золотим».

І з іншого боку цим рішенням створені штучні перешкоди, тобто, фізично черги і замість того, щоб відділення в день приймало 15-20-30 громадян, сьогодні ці 6 підрозділів замість 25 приймають у день по 150-200 людей і це створює сьогодні загрозу життю, і здоров’ю громадян.

Тому, я звернувся до голови Державної міграційної служби з вимогою негайно вжити заходів, переглянути рішення і все таки знайти здоровий компроміс між своїм баченням і запитом людей, запитом громад, щоб все таки збільшити кількість хоча б до половини, хоча б до 10-12, бо 6 – це критично мало», — резюмує народний депутат України, фракція «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко.

В одному із управлінь сварки людей таки допекли, а тому вони взяли все у свої руки і самоорганізувалися, аби хоч якось пришвидшити процес і уникнути черг.

Це Анатолій, він створив ініціативну групу під стінами управління, щодня вони оновлюють списки й роблять перекличку тих, хто уже записався на паспорт. Зізнається, до цього таке підгледів в МРЕО, коли був ажіотаж на оформлення документів на машини, які ввезли в Україну без розмитнення.

А вже якщо людина не прийшла, каже Анатолій, із списку людину викреслюють і їй знову доведеться наново ставати у чергу. Щоб такого не було, прийти «відмітитися» може будь-який знайомий цієї людини, аби тільки прізвище назвав. Самі ж люди організовують чергування й переймають естафету, щоб записувати «новачків». Стати у чергу бажаючі можуть навіть уночі, хоча й цього робити не можна.