Історична подія на Житомирщині: в Овручі заклали капсулу на місці, де Естонія побудує садочок (ВІДЕО)

«На сьогодні це перший об’єкт в Україні, який буде відбудовуватись за допомогою фінансування Уряду іноземної держави», — каже голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Без перебільшення історична подія для нашої держави відбулася на Житомирщині. В прикордонному Овручі заклали капсулу на місці, де Естонія побудує для українських діток модульний садочок.

«Коли я зустрів Президента Зеленського у березні він переконав, що Європейські країни могли б узяти під своє дружнє крило конкретний регіон України і Естонія зробила вибір. Ми збираємось беззаперечно підтримувати Житомирську область у реконструкції. Символічно я заклав наріжний камінь до першого проєкту – дитячого садочка в Овручі. Але буде більше проєктів. Ми плануємо інвестувати в область і надалі», — розповідає міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

Закласти капсулу майбутньому поколінню не завадила ні злива, ні повітряна тривога, втім вона нагадала в яких умовах нині живе Україна і наскільки важлива зараз підтримка європейських партнерів.

«Ми готували гарне дійство, дітки, які повинні були гарно подякувати естонському народові, але знову ж таки повітряна тривога нам завадила, так як вона заважає жити, але ми все робимо для того, щоб війна якнайшвидше закінчилася нашою перемогою», — зазначає голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Єдине чим буде відрізнятися садочок в Овручі від Естонського - в проекті розроблять і будівництво бомбосховища для дітей. Аби в Україні стартувала «Велика відбудова» чиновники доклали чимало зусиль. Візити в зруйновані міста та кількамісячні переговори у Талліні дали перші результати.

«Символічно, що перший об’єкт в Україні – це дитячий садок. Тобто, дитячий садок – це майбутнє, це діти, це продовження нашого роду. Символічно те, що перший об’єкт – це не об’єкт зруйнований, а об’єкт нової інфраструктури. Є вже гарантійний лист Уряду Естонії, є вже виділені кошти Естонією для будівництва цього дитячого садочку і власне зараз відбуваються проектні роботи і ми очікуємо швидкого будівництва цього дитячого садочку. Звичайно, що є питання безпекової ситуація і зрозуміло, що ми будемо спільно із військовою адміністрацією Уряд Естонії буд зважати на цей чинник», — наголосив народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Загалом на Житомирщині росіяни зруйнували 70 садочків та шкіл. Дитсадок в Овручі став першим із 15-ти об’єктів інфраструктури, які військова адміністрація подала на розгляд Уряду Естонії, на черзі мости, зруйновані під час окупації частини області.

«Я думаю, що найближчим часом Естонія озвучить наступний об’єкт, тому крок за кроком ми рухаємося до відбудови України, до відбудови Житомирщини. І я переконаний, що спільно із такими надійними партнерами, які поряд із нами з Естонією і з іншими країнами, звичайно, що ми відбудуємо Україну. І важливо сьогодні розуміти, що, і в політичних питаннях, і в санкційних питаннях, і в питанні озброєння Естонія перша в своїх рішеннях, перша в допомозі Україні, і відповідно до відсотку ВВП найбільше Україні допомогла сьогодні Естонія», — каже народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.