Нітрати в кавунах: на Житомирщині до продажу не допустили майже 600 кг баштанних культур (ВІДЕО)

Сезон баштанних почався, однак, цьогоріч без херсонських. На всіх ринках і у магазинах кавуни та дині приманюють покупців. Майже всі вони «заморські», привозять із Туреччини, Румунії, Молдови та Греції, але наші українські теж є, їх виростили в Одеській та Черкаській областях. Ціни на соковиті плоди «кусаються».

«Вони дорожчі. Не возять же з Херсону до нас кавуни, менше возять, може через це і дорожчі», — говорить житомирянка Наталія.

Середня вартість кавунів на ринку 39-40 гривень. Усе через те, що ціни на доставку, пальне, закупівлю насіння та воду для поливу полів збільшились у рази.

«Зараз на сьогоднішній день торгівля кавунами знизилась набагато. Їх в рази менше поступає для продажу», — каже завідуючий лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи на «Житньому» ринку Анатолій Давидов.

«Беруть, але мало. Ще зараз час такий, може ще не всі отримали зарплати, мало», — говорить продавчиня Ірина.

Продавці Житнього ринку кажуть, прогнозувати, що баштанні здешевшають найближчим часом дуже важко.

«Не можем нічого сказати, зараз взагалі з приводу цін ми не можемо нічого прогнозувати», — каже продавець Максим.

Однак, за якість товару ручаються. Адже лабораторія щоденно досліджує усі кавуни і в цьому сезоні ще не виявляла підвищеного вмісту нітратів.

«З початку сезону торгівлі баштанними культурами, ми зробили дослідження 96 партій баштанних культур. Це 78 партій кавунів і 18 партій динь. На Житньому ринку тільки 3 партії було з перевищенням нітратів і то, це були дині», — зазначає завідуючий лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи на «Житньому» ринку Анатолій Давидов.

Загалом з початку сезону лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, що працюють на ринках Житомирської області, не допустили до продажу майже 600 кг кавунів і динь. Причиною став високий вміст нітратів. Хорошою новиною є те, що в цьому році показник набагато менше, ніж в минулому.

«Це невелика кількість порівняно з минулими роками, але все ж виявляються нітрати в баштанних. Це залежить від погодних умов, від неправильного внесення мінеральних добрив, від невитримання терміну очікування», — розповідає начальниця відділу безпечності харчових продуктів ГУ ДПСС в Житомирській області Валентина Сідерська.

Отже, щоб убезпечити себе від неякісних кавунів і динь, варто купувати баштанні тільки у спеціально відведених місцях. Тобто на тих ринках, де працюють відповідні лабораторії та проводять щоденні дослідження.