У Житомирі вперше обладнали укриття для дошкільнят за кошти меценатів: як воно виглядає (ВІДЕО)

Централізоване водопостачання, туалет, аварійний вихід, вентиляція, опалення та нові меблі. Так виглядає укриття одного із садочків міста. Та головне, зазначають чиновники тут аж ніяк не відчуваєш себе у бомбосховищі й діти сприйматимуть цю кімнату як ігрову залу.

«Перед тим як починати ремонт в укритті комісія ДСНС, поліція, всі ми обстежували для того, щоб ми знали куди ми вкладаємо кошти. Тому всі норми, все це проговорювалося і якби було неможливо зробити, ми б відмовилися від проєкту. Тому що ми розуміємо тут і якість, і безпека, і психологічний комфорт. Ну і взагалі ми зараз не відчуваємо, що ми знаходимось в укритті, це напевно головне для наших дітей», — каже заступниця міського голови Марія Місюрова.

Завідувачка садочку каже, раніше у цьому приміщенні був овочевий склад, а завдяки меценатам воно перетворилося на безпечне місце для дітей. В цьому бомбосховищі може перебувати до чотирьох десятків малюків.

Тут розмістили і сучасні дитячі іграшки, запаслися книгами, водою та печивом на випадок якщо тривога триватиме затягнеться. Педагоги запевняють, дітям тут буде комфортно.

Роботи по облаштування укриття згідно зайняли близько місяця.

Інвестори кажуть, такий проєкт у Житомирі реалізували вперше, але не востаннє. Паралельно фінансово підтримують й інші об’єкти, а за потреби готові долучитися до обладнання більшої кількості укриттів для дітей.

В управлінні освіти кажуть, із 45 садочків міста нині працює 36, утім до запуску готові майже усі.

Також для педагогів як садочків, так і шкіл зняли навчальний ролик, де детально описаний алгоритм дій під час повітряної тривоги.