Як правильно пройти йодовану профілактику у разі радіаційної небезпеки (ВІДЕО)

Окупанти, які захопили Запорізьку АЕС все частіше влаштовують різні провокації, що загрожує ядерною катастрофою не лише Україні, але й всьому світові. Фактично росіяни тероризують усе людство. На атомну станцію уже вирушила делегація МАГАТЕ, яка повинна визнати порушення ядерних протоколів росією на станції. А поки ж медики нагадують як правильно проводити профілактику калієм-йодидом у разі радіаційної аварії.

«Діти місячного віку – це 16 міліграм, від місяця до 3-х років – 32 мг, від 3-х років до 12 – 62,5 мг, підлітковий вік: 13-18 років та доросле населення до 40 років – це 125 мг», — розповідає лікар-ендокринолог Ольга Пожарка.

Людям за 40 потрібно радитися із лікарями. У міністерстві охорони здоров’я зазначають, у разі аварії на ядерних установках може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. Тоді ж утворюється хмара, яка далі забруднює усе, навіть їжу. В свою чергу радіоактивний йод швидко поглинається щитоподібною залозою й згодом призводить до серйозних хвороб, а тому важливо вчасно прийняти профілактику. Задля цього лікарні області уже забезпечили калієм йодидом.

Тож жителям області радять не створювати ажіотаж в аптеках, бо ж у випадку реальної загрози людей забезпечать необхідними препаратами.

Й наголошують, робити це будуть тільки після офіційного сповіщення про радіаційну аварію. Медики ж застерігають, приймати препарат самостійно зараз категорично не рекомендується. Робити це можуть лише люди, які уже мають хвороби щитовидної залози й виключно під наглядом лікарів.

Втім працівники аптек кажуть, люди таки почали скуповувати препарат завчасно, там, де він був – розкупили й у наявності є лише аналоги.

Та у більшості аптек калію йодиду не було й до цього, утім люди наполегливо стежать за наявністю препарату.

З огляду на попит, людей застерігають утриматися від порад з інтернету, де розміщено безліч роликів як у домашніх умовах можна зробити калій йодид. Усілякі штучно створені аналоги не менш небезпечні для життя.

Медики ж кажуть, якщо ви раптом не встигли прийняти препарат у розгорнутому пункті при лікарні, вийти із ситуації можна використавши замість таблеток 5-ти відсотковий спиртовий розчин йоду, водночас потрібно чітко дотримуватися наступних порад.