Кризова кімната для жертв насилл: у Житомирі силами грантодавців почав роботу прихисток (ВІДЕО)

Найголовніше у кризовій кімнаті – безпека постраждалих від домашнього насильства. Увійти сюди сторонні не зможуть, територія під цілодобовим відеоспостереженням і є кнопка тривоги. У соціальній службі кажуть, для комфортного життя тут є усе необхідне.

«Наша кризова кімната має три кімнати, які облаштовані ліжками, шафами і відповідними меблями, які необхідні для якісного і комфортного перебування. Також облаштована сучасна кухня, санвузол і вся ця будівля облаштована системами захисту», — говорить директорка Житомирського міського центру соціальних служб міської ради Ольга Юрченко.

Також є можливість втамувати голод заздалегідь підготовленими наборами. Одночасно у кризовій кімнаті може знаходитися до десяти осіб. Прихисток жінкам, дітям та за потреби, чоловікам, надають від 10 до 20 днів. А ще у кризовій кімнаті цілодобово чергують фахівці широкого спектру, вони надаватимуть постраждалим юридичну консультацію, психологічну підтримку та за необхідності скерують до лікарів.

«Тому тут дуже тісна співпраця із центром вторинної, правової, безоплатної допомоги. Дуже важлива співпраця із нашими соціальними партнерами. В першу чергу це із сектором протидії домашньому насильству і нашими колегами міської ради», — каже директорка Житомирського міського центру соціальних служб міської ради Ольга Юрченко.

Представник фонду ООН зазначає, такі кризові кімнати мають бути по усій Україні, в усіх містах та громадах, адже цифри постраждалих від домашнього насильства щороку вражають, нерідко жертви знущань просто не встигають звернутися по допомогу.

«Домашнє насильство – це по-перше, неприйнятне явище, але по-друге, воно дуже дорого коштує суспільству. До війни ми проводили дослідження, яке показувало, що на рік в Україні наслідки домашнього насильства коштує близько 200 мільйонів доларів і це дуже, дуже напевно, занижена цифра. Це 600 життів, які ми втрачаємо, тому це явище, яке суспільство має викорінити й подолати», — розповідає заступник директора фонду ООН в галузі народонаселення в Україні Павло Замостьян.

Станом на 1 серпня цього року у громаді зареєстрували 462 жертви домашнього насильства. З них понад 40 постраждалих - чоловіки. І це не остаточні цифри, адже є й ті, хто такі випадки у своїй родині замовчують. Та важливо вчасно допомогти постраждалим, а за можливості запобігти таким випадкам – це і є основна мета уряду Швеції.

«Насправді для нас у Швеції питання гендерно-обумовленого насильства є надзвичайно важливим і немає значення, де ми знаходимось і саме тому для нас це питання здоров’я суспільства», — зазначає голова відділу співпраці у галузі реформ Швеції Адам Амберг.

Саме завдяки фінансуванню від Уряду Швеції така кризова кімната з’явилася у нашому місті. Вони взяли на себе усі ремонтні роботи та наповнення закладу необхідними речами, а вже у подальшому утримуватися заклад буде за кошт міського бюджету, але і від пропозицій благодійників не відмовлятимуться.

«Потреба і в миючих засобах, і в пральних порошках. В нас є пральна машина, але є така потреба в цьому. І що стосується продуктів. Тому будемо дуже вдячні людям, які будуть підтримувати нас надалі», — сказала директорка Житомирського міського центру соціальних служб міської ради Ольга Юрченко.

Де знаходиться заклад з метою безпеки у міській раді не розсекречують, а тим кому потрібна допомога потрібно звернутися до поліції або Центру соціальних служб за адресою майдан Польовий 8, кабінет 101. Зв’язатися можна і за номерами телефонів: 063-354-65-20 або 050-527-56-87.