Естонія та Україна співпрацюватимуть у рамках технологічного прогресу (ВІДЕО)

Якщо говорити про справжніх друзів України та, зокрема, Житомирщини, першою на думку спадає Естонія. Саме ця країна першою визнала дії російської армії геноцидом проти нашого народу та першою погодилась допомогти у відбудові пошкодженої інфраструктури на теренах нашої області. Таких об’єктів 15. Перший з них – садочок у Овручі, капсула будівництва якого вже закладена. Ще одним у списку є міст в самому центрі Малина.

«У вересні місяці ми очікуємо приїзд Міністра економіки та інфраструктури Естонії, яка повинна задекларувати вже офіційно, від імені уряду передати гарантійний лист про відбудову. Ми сьогодні будемо делегацією в Малині, зруйнований від ракетного удару міст, який ми будемо відбудовувати у співфінансуванні Україна – Естонія», — каже Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Вже зараз Україна та Естонія розпочинають розвивати новий спільний напрямок – цифровізацію. З цією метою Міністр з питань підприємництва та інформаційних технологій Естонії з робочим візитом відвідав Житомирщину.

«Дуже приємно, що сьогодні це вже не тільки гуманітарна допомога, не тільки допомога у відновленні, це і ІТ-технології, і освітні нові програми, співпраця за іншими напрямками. Я сподіваюсь, що це не тільки початок, а серозний етап», — говорить перший заступник начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

В першу чергу Міністр відвідав Житомирську політехніку, адже саме цей навчальний заклад є осередком технологічного прогресу в регіоні. Посадовець ознайомився з матеріально-технічною базою та роботами студентів. А також обговорили питання можливої співпраці.

«Один із проєктів – це розробка і побудова кіберполігону, створення data-центру та хмарних обчислень на базі нашого університету. Такий проєкт буде дуже корисним для усієї Житомирської області, ми вирішимо багато питань, які пов’язані з кіберзагрозами і створенням сховища даних», — сказав ректор ДУ «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

Наразі проєкт на стадії обговорення термінів та кошторису. Приблизна вартість становить 220 тисяч євро, і саме естонська сторона шукатиме фінансового донора з Євросоюзу. В свою чергу Міністр запевняє, таких самих атак, як і мирні міста України, зазнає і кіберсфера, та завдяки українським спеціалістам, яких зокрема виховує Житомирська політехніка, росіяни не досягають бажаних результатів.

«Сьогодні я відвідав Житомирський політехнічний університет. Я вражений не тільки рівнем устаткування, обладнанням, яке є в університеті, а вражений і рівнем менеджменту, підходів до освітнього процесу. Власне, найбільша перевага та важлива річ фокусуватися на конкретних цілях, внесках, практичних речах і створювати щось, що має значення», — говорить Міністр з питань підприємництва та інформаційних технологій Естонії Крістіян Ярван.

Та розпочали співпрацю в рамках цифровізації країни ще в минулому році. Тоді була ратифікована угода щодо електронної черги на кордоні. Через повномасштабне вторгнення проєкт був призупинений, та найближчим часом планується його відновлення.

«Найближчим часом на Чопі вже запрацює і в майбутньому дасть можливість на всіх пунктах перетину українського кордону з нашими сусідами мати електронну чергу і не стояти годинами, а ти реєструєшся і знаєш на який час приїжджати. Так само і з митною декларацією», — наголошує Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

На цьому внески Естонії у ІТ-галузь в Україні не закінчуються. У Таллінні працює школа, де українських дітей навчають кібербезпеки.

«І ми далі готові співпрацювати на місцевому рівні з українськими партнерами, щоб принести більше таких рішень, більше таких уроків для школярів і загалом переосмислити освітню систему, яка буде ґрунтуватися на технічних знаннях і давати дуже практичні результати в підсумку», — підкреслив Міністр з питань підприємництва та інформаційних технологій Естонії Крістіян Ярван.

І хоча Естонія є однією з найбільш розвинених у сфері інформаційних технологій, її представники запевняють, в України також є чому повчитися.

«Наступні кроки в нашій країні ми хочемо втілювати за допомогою Дії. Тому що ваша Дія дуже крута. Прийміть це за найкращий комплімент, адже Естонія це каже», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск.