У Житомирі рятувальники проводять уроки безпеки для школярів (ВІДЕО)

226

«Окупанти можуть гранати повісити на деревах, у коробки з цукерок, можуть зробити розтяжку», — каже школярка Марія Омельчук.

У своєму юному віці Маша вже знає, що навіть її улюблені речі, які здавались буденними, можуть становити загрозу. А ще знає кому цим завдячувати. Внаслідок повномасштабного вторгнення Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі. Майже 300 тисяч квадратних кілометрів наших території вкрито небезпечними предметами, близько 4-х тисяч знешкоджують сапери щодня. Як поводити себе у разі виявлення підозрілого предмету рятувальники навчають і дітей Житомирщини.

«Працівниками ДСНС спільно з працівниками Національної поліції та ювенальної превенції в усіх навчально-виховних закладах всієї області проводиться, так званий, всеукраїнський урок безпеки», — сказав прес-офіцер ГУ ДСНС України у Житомирській області Ярослав Мельник.

Такі уроки проводять як для дітей, так і вчителів. Доєднатися можна навіть онлайн. Своєю головною метою рятувальники називають забезпечення безпечного освітнього середовища.

«Тобто це і порядок дій під час знаходження різноманітних вибухонебезпечних предметів, що потрібно робити у разі хімічної або радіаційної небезпеки, як потрібно себе поводити, якщо лунає сигнал повітряної тривоги. Також як потрібно проводити евакуацію до укриття, якими наразі обладнані майже всі навчальні заклади області», — зазначає прес-офіцер ГУ ДСНС України у Житомирській області Ярослаав Мельник.

З часом житомиряни звикли до сигналів повітряної тривоги та почали їх ігнорувати, однак рятувальники наголошують, не варто забувати про правило «двох стін» та укриття, адже саме ці речі можуть врятувати життя. І, звичайно, обов’язково мати тривожну валізку. Що там має бути, кажуть, школярі вже запам’ятали.

«Документи, треба покласти телефон, павер-банк. Якщо нема, то зарядку. Їжу на декілька днів, воду, ліки», — говорить Нікіта Яремчук.

Минула половина першого місяця навчання у нових умовах. У школах кажуть, частина дітей залишається на дистанційці. А за безпеку тих, хто у класі, в першу чергу відповідає вчитель. Тому кожен має знати точний алгоритм дій. Учні згадують, повітряна тривога вже не один раз заставала їх під час уроку, однак ніколи її не ігнорують.

«Ти чекаєш що тобі скаже вчитель і йдеш за ним. Коли вже прийшли в укриття, то чекаєте вказівок вчителя куди сідати або куди в інше місце», — каже школяр Нікіта Яремчук.

Та якщо сигнал повітряної тривоги усім уже відомий, з вибухонебезпечними предметами мало хто знайомий. Тому дітям та дорослим рятувальники продемонстрували як можуть виглядати снаряди і попередніх воєн, і сучасні зразки.

«Ми наочно показували фотографії, зроблені як нашими колегами, так і військовими, як на території нашої області, так і а території інших областей. На них реально зображені вибухонебезпечні предмети різноманітні, а також ті пастки, які окупанти залишали на тих територіях, які були, наприклад, окуповані», — розповідає прес-офіцер ГУ ДСНС України у Житомирській області Ярослав Мельник.

Та одного знайомства з вибухонебезпечними предметами недостатньо. Заради збереження власного життя з ними треба вміти поводитись. Цього і навчили дітвору.

«Якщо ти побачив гранату або щось вибухове, ти маєш не чіпати її, якщо є дорослі, то сказати їм про це. Якщо немає, ти можеш подзвонити у «101» або «102» і слухати вказівки по телефону», — каже школярка Марія Омельчук.

Такі уроки безпеки, кажуть рятувальники, мають пройти у кожному навчальному закладі області. А потім також у дитячих садочках, аби в ігровій формі повідомити про небезпеку навіть найменших.