Чи здорожчають продукти та чи чекати продовольчої кризи обговорювали сьогодні у Житомирі (ВІДЕО)

306

Коли закінчиться війна та чи буде хліб на столі? - головні питання, які хвилюють українців сьогодні. Бойові дії стали на заваді як посівній, так і збору врожаю, та продовольчої кризи не буде – запевняють фахівці.

«В минулому році було зібрано 900 тисяч тон, у цьому році маємо 867 тисяч тон зернових, це пшениця, жито, ячмінь. Тому, якщо враховувати потреби нашої області у продовольчому зерні, його нам треба 150 тися тон. Тому відразу кажу, будемо ми з хлібом обов’язково», — каже заступник директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики ЖОВАНіна Добринська.

На комітетських слуханнях щодо стану та перспектив розвитку аграрного сектору в Поліській зоні, які пройшли в Житомирі за ініціативи народної депутатки Тетяни Грищенко, обговорили нагальні питання, що турбують аграріїв сьогодні, у час воєнного стану.

«Життя дуже змінилося від 24 лютого і агропромисловий комплекс також дуже змінився. Нам не вдалося, на жаль, зібрати врожай на 100% від минулого року. Ми втратили 6% від минулого року, на весні ми зіткнулися з такими проблемами, як паливна криза, після збору врожаю паливна криза і всі бачили зусилля президента, уряду, депутатів різних рівнів, які по своїм можливостях розблоковували нашу блокаду і зараз експорт пішов, дякувати богу!», — говорить начальник Житомирської військової адміністрації Віталій Бунечко.

Чи зростатимуть ціни на продукти, які вирощують на Житомирщині? — не менш важливе питання. Адже відомо, що наш регіон втретє став лідером по вирощуванню гречки, а ціна на неї, надто висока.

Голова комітету Верховної ради України з питань аграрної та земельної політики зазначає, що Житомирщина у порівнянні з іншими областями та минулорічними показниками, на досить високому рівні. Тому держава максимально сприятиме роботі аграріїв.

Продуктової кризи не прогнозують, а от врегулювати ціну навряд чи вдасться, говорить начальник ЖОВА.