Чи бути міським городам у Житомирі: якими їх бачать студенти

295

Городи у місті як варіант підтримки економіки та залучення інвестицій. Як розвивати продовольство у Житомирі сьогодні пропонували студенти.

«Це насправді така провокативна ідея і тема з якою ми робимо сьогодні цей Ідеатон для того, щоб почути взагалі думки молоді, студентів наших місцевих університетів про те, як можна розвивати продовольство і, можливо, садівництво, городництво в місті, в умовах міського середовища», — каже директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Самі організатори кажуть, зробити це реальніше, аніж здається. Так, «Політехніка» пропонує 3 види міських городів: створення теплиць на дахах будинків, бджільництво та вирощування культур у контейнерний спосіб. Тим паче у світі таке уже практикують, тож буде й де набратися досвіду.

Таким чином, прогнозують студенти, створення саме таких міських городів може не лише вирішити питання, що людям їсти, а й економічні. Під час реалізації таких городів планують залучити інвесторів, втім вигравати від цього будуть і жителі будинку.

В державному університеті імені Івана Франка так званий, міський город уже є, розповідає Лілія. Після відкриття нової спеціальності на базі закладу відкрили теплицю, втім, аби зробити цей вид діяльності більш ефективним, господарство потребує модернізації.

Студенти Поліського національного університету хочуть, аби міські городи приносили користь усім, тож пропонують створити грядки біля будинків людей або поблизу навчальних закладів.

Цьогоріч в рамках «Європейського тижня сталої енергії» запланували провести акцію – висадка дерев «Парасолька для планети», акцію велосипедна школа з розіграшами. Почали проводити такі заходи у Житомирі із 2012 року, тоді місто стало підписантом Угоди мерів, відтоді громада взяла на себе зобов’язання популяризувати серед населення енергетичну та сталу поведінку.