Житомирщину з робочим візитом відвідав голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець (ФОТО)

286
Житомирщину з робочим візитом відвідав голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець (ФОТО)

Сьогодні з робочим візитом на Житомирщині перебуває голова у Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець. Житомирська область є найбільшою в Україні за площею лісів. Лісгоспи господарюють на 773 тис. га, а це 70% лісів регіону. Лісистість складає 35,2% – це один із найвищих показників по країні. Про це повідомив  голова у Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець на своїй сторінці у Фейсбук.

Основні лісоутворюючі породи – сосна звичайна та дуб, під них відводять 75 та 20 відсотків площ відповідно.

«У 2020 році Житомирщина сильно постраждала від лісових пожеж. Тоді вогонь охопив 43 тис. га лісу. У цьому році – війна росії проти України. Бойові дії тривали на 25 тис. га лісу. На відновлення області підуть десятки років.

Зараз ліс Житомирщини знаходиться під суцільним відеонаглядом. 72 відеокамери, обʼєднані в систему “Око”, слідкують за виникненням загорянь у лісі. В кожному лісництві черговий через монітор бачить всю територію лісництва, і на центральному пульті лісгоспу ще один оператор теж моніторить уже всі ліси лісгоспу. Якщо якесь загоряння пропустить один – то обов'язково побачить другий. Оператор на рівні управління бачитить усі ліси області», – йдеться у повідомленні.

Область показує стабільні економічні показники: за 8 місяців підприємства сплатили майже 740 млн грн податків та зборів, що на 11,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Окремо хочу сказати про шкільні лісництва. Я неодноразово наголошував, що галузі потрібні професіонали! Ми навчаємо лісівничої справи з підліткового віку. У лісгоспах Житомирщини діє 23 шкільних лісництва, де навчаються 550 дітей. Це наше майбутнє!», – наголошує голова у Державного агентства лісових ресурсів України.