Купуєш військові облігації та стаєш спонсором деокупації українських міст: як це працює? (ВІДЕО)

Робиш донат на армію, а згодом повертаєш гроші у кишеню, ще й з надлишком. Мова йде про військові облігації, які тепер можна придбати ще й у «Дії».

«Коли ви купуєте облігації ви отримуєте назад свої кошти ччерез певний період, через три місяці, пів року, рік, півтора року і отримуєте за це відсоток від 11 до 16%», — пояснив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Військові облігації – це цінні папери, які функціонують на кшталт депозиту, але працюють не на банк, а на армію та економіку країни.

«За своєю сутністю дуже схожий із банківським депозитом. Емітентами облігацій можуть бути підприємства, органи місцевого самоврядування, а також органи державної влади. Вони поділяються на облігації внутрішньої державної позики, скорочено ОВДП і розміщуються на внутрішньому ринку, є ще облігації зовнішньої державної позики, які розміщуються на міжнародних ринках капітал. Так ось військові облігації це різновид внутрішньої державної позики, що мають цільове призначення – це фінансування потреб Збройних Сил України та держави в умовах воєнного стану», — говорить професор кафедри фінансів та цифрової економіки ДУ «Житомирська політехніка» Андрій Полчанов.

Тож купуючи військові облігації ви автоматично стаєте спонсором деокупації українських міст від загарбника. Донецьк, Луганськ, Маріуполь, Херсон, Мелітополь та звісно Крим, такі назви і мають облігації. Ціна однієї стартує від 900 гривень.

«Середня вартість між 900 і тисячу гривень і наприклад, якщо ви купуєте 10 облігацій із датою виплати 27 вересня 23 року, по суті на рік ви купуєте облігацію, їх вартість на сьогодні становить 10 246 грн. Це наприклад облігація, яка називається Донецьк і за цей час ви отримуєте додатково із ставкою 13% 1353 грн. і через рік ви повертаєте 11 600 грн. Тобто додатково 1353 гривні це як бонус ви отримуєте за цей час, але увесь цей рік ці гроші працюють на наші Збройні Сили і допомагають нам деокуповувати території», — зазначає Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Простими словами купуючи облігації громадяни дають державі кошти у борг, втім ці гроші через певний час повертаються із відсотками без ризиків для людини.

Із плюсів купівлі облігацій у «Дії» - ви не сплачуєте жодної комісії. Але-от у кожного банку – свої умови. Так, у ПриватБанку придбати облігації можна щонайменше на суму 50 тисяч гривень. Керівниця центру пояснила чим іще вигідний такий депозит.

У інших банках, таких як монобанк, ПУМБ, Універ Капітал, Укргазбанк, Укрексімбанк, за бажання, ви можете придбати одну за мінімальну ціну. Інформацію про те, які умови мають інші банки можна знайти у вільному доступі в інтернеті, а детальну інструкцію купівлі у застосунку можна знайти на сайті Міністерства цифрової трансформації.