В рамках програми Президента «Зелена країна» було висаджено понад півгектара лісу (ВІДЕО)

Україна не тільки продовжує боротися з ворогом у прифронтових областях, але й поступово працює над відновленням регіонів. Це стосується не лише пошкодженої інфраструктури, але й природи, яка також значно постраждала внаслідок бойових дій. Лісівники Житомирщини, кажуть, не зупиняються ні на день і на сьогодні вже виконали половину від плану.

«Завдання осені – 3228 Га, сьогодні вже висаджено півтори тисячі. Тобто 50%. Із запланованих 18-ти мільйонів сіянців, висаджено 9 мільйонів. Це 50% від планових показників осені. Всі ми знаємо, що ліс висаджується і весною, і восени. Весною у нас було висаджено 25 мільйонів, на осінь заплановано 18», — говорить перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.

Допомогти лісівникам в рамках програми президента «Зелена країна» вирішили і народні депутати України. Озброївшись спеціальними пристроями та під керівництвом спеціалістів парламентарі висадили саджанці на ділянці, площею понад півгектара. Впевнені, відновлення екосистеми також важливий етап відбудови України.

«На кожне зруйноване і спалене російськими окупантами дерево, ми висадимо 100 нових. І Україна знову буде зелена, знову буде квітнути. На кожне заміноване поле ми засіємо 10 полів. Ніхто нас не зупинить, будемо продовжувати боротися, годувати весь світ, давати кисень Європі і собі, і звичайно разом перемагати», — каже перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

2 роки тому під час масштабних лісових пожеж ця ділянка значно постраждала. Але через 50 років тут знову будуть височіти сосни звичайні та дуби. До створення українського лісу долучились і представники Естонії, які опікуються відновленням Житомирської області. Запевнюють, оскільки їхня країна на 50% складається саме з лісів, як ніхто розуміють їхню роль.

«Висаджувати дерева – це дуже важливо. Ми розуміємо, що є деревообробна галузь і як би не було, ви маєте повернути назад ті дерева, які були використані для індустрії. Окрім того зараз чудовий сезон, щоб бути надворі, висаджувати дерева», — сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск.

Загалом за час дії програми президента «Зелена країна» на Житомирщині вже висадили 35 мільйонів дерев. Народні депутати переконують, це ще один показник того, що життя переможе, адже ліси – це наші легені. І війна нас не зупинить.

«Найбільше, чого сьогодні ворог хоче і чого добивається – це щоб ми зламалися, щоб ми склали руки і пали. Цього не буде. Ми показуємо, що життя триває, показуємо, що незважаючи на усі труднощі, завдяки нашим ЗСУ, хлопцям і дівчатам, які щодня віддають свої життя, ми продовжуємо нашу країну розвивати і розбудовувати. І цей ліс – це символ того, що ми переможемо, і всі ті десятки тисяч гектарів, які випалив та зруйнував ворог, ми обов’язково відновимо», — говорить Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Окрім того народні депутати України відвідали нещодавно відкритий перший в області селекційний лісонасіннєвий центр. Оглянувши підприємство та познайомившись з його роботою, парламентарі нагородили подяками та іменними годинниками Верховної Ради кращих працівників лісового господарства. Страшні пожежі 2020-го року показали необхідність реформування галузі. Лише за 2 роки потому вона значно змінилась.

«У лісівників з’явився зв’язок, з’явилися ранці, з’явився інвентар, протипожежні костюми. Це те, чого не було у 20-му році, коли наші лісівники та пожежники виїжджали у спортивних костюмах та шльопанцях на машинах без води, які не працювали, і намагались гасити ліс. Тоді горіло 50 тисяч га, з них 24 згоріло повністю. Сьогодні є вся інфраструктура, є транспорт, зв’язок, інвентар, є лісництва та нормальні умови для роботи», — підкреслив Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Наразі в області є 88 пожежних автомобілів, 2 з яких подарувала Естонія. Також є 965 спеціальних водойм. Заробітна плата лісівників за 2 роки зросла вдвічі. А 365 працівників боронять країну у лавах Збройних сил України.