Віруси на порозі, а це означає, що час подбати про своє здоров’я

278

У лабораторному центрі Житомира розвіяли міф про те, що з початком війни зникла епідемія коронавірусу. Кажуть, хвороба поширюється, але у порівнянні з першим місяцем осені, вірус пішов на спад.

«Пік такої навантаженості був десь кінець вересня. На даний момент захворюваність на КОВІД 19 почала знижуватись, тим самим ми бачимо, що знижилась кількість доставлених зразків на дослідження і бачимо, що відсоток позитивних зразків став менший» — повідомила завідувачка вірусологічної лабораторії Оксана Бояльська.

У порівнянні з минулим роком можна сміливо сказати. Що наразі епідемії немає, насамперед, це пов’язано з тим, що багато людей виїхало, а більшість школярів перейшли на дистанційну форму навчання. Та хвороба не відступає і постійно мутує, наразі у нашій області виявлено новий штам Омікрону.

«Ми відправляємо зразочкі для проведення секвенування, що це означає: за допомогою секвенування ми проводимо молекулярно-генетичний моніторинг виявлення нових штамів у Житомирській області. Останній раз ми відправляли 50 позитивних зразків і як результат ми отримали, що всі наші віруси, які знаходились у позитивних зразочках, вони належать до генетичної гілки Омікрон» — розповіла завідувачка вірусологічної лабораторії Оксана Бояльська.

Медики кажуть, як і раніше, при перших симптомах захворюваності потрібно негайно звернутися до свого сімейного лікаря, адже така хвороба як коронавірус має постковідний синдром.

Лікарі кажуть, варто пам’ятати про вакцинацію, і хоч щеплення не захищає від захворюваності на 100 відсотків, але значно допомагає уникнути ускладнення під час перебігу хвороби. Ті, хто має тяжкі хронічні захворюваності, можуть захистити свій організм додатковою дозою щеплення.

На порозі зима, а це говорить і про інші вірусні хвороби, такі як грип, тому варто подбати про свій організм завчасно.

Кожне респіраторне захворювання має однакову симптоматику, тому, щоб не пропустити небезпечний вірус, потрібно довіритися фахівцям. За роки епідемії експрес-тест не підтвердив своєї надійності у встановлені діагнозу, тому у лабораторному центрі закликають перевіряти захворюваність надійним, перевіреним шляхом