Як між собою спілкуються військові різних релігій: розповідь ісламського капелана Мурада Путіліна

264

Ще вчора капелан був у Куп’янську, що на Харківщині, сьогодні — у Донецькій області, чоловік каже ця ніч на фронті була складною, окупанти гатили безперестанку, тож вийти із нами на зв’язок було важко.

«Всю ніч прилітало тут. Тут поруч Бахмут і вони зараз атакують Бахмут і тому дуже поганий інтернет» — розповів голова управління військового капеланства мусульман Мурад Путілін.

Мурад Путілін на фронті ось уже 7 років, каже, стати капеланом вирішив, коли в російсько-українській війні почали гинути мусульмани, обряд поховання яких суттєво відрізняється від православних.

Але у війні, каже капелан, релігії немає. І мусульмани, і християни разом стоять на захисті України. Мурад розповідає, після 24 лютого мусульман на фронті стало більше в рази, тож усіх вже навіть не встигають охопити.

За порадою, розповідає Мурад, звертаються військові різних релігій, бо є випадки, коли командир мусульманин, а усі його підлеглі православні і навпаки. А головне завдання капелана – бути поруч, підтримувати духовно, незалежно від віри. 

Та капелан, це не тільки про духовну підтримку, це спільний побут, допомога під час бойових завдань та порятунок бійців.

Разом з тим, капелани, вони ж і волонтери, які опікуються місцевими, допомагають із харчами військовим та проводять розмови із їхніми родинами. За 7 років перерахувати усі населені пункти? в яких довелося побувати Мурад вже не береться, не кажучи про те, зі скількома людьми довелося поспілкуватися і що доводилося робити. 

Те, що чули вуха капелана звичайна людина напевне ніколи і не дізнається, вони завжди вислуховують та допомагають іншим, а от часу на свою реабілітацію – немає. Цим, каже Мурад, буде займатися уже після Перемоги. А поки ж рятує молитва, природа та розмова із іншими бійцями.

А ще, каже капелан, після перемоги на українців чекає боротьба із посттравматичним стресовим розладом, особливо важко із ним боротися військовим, бо ж після побаченого та пережитого, вони ніколи не будуть такими, як до війни, проте є певний алгоритм як можна допомогти бійцю адаптуватися до мирних умов