У Житомирі обговорили питання можливої заборони експорту продуктів деревообробної галузі (ФОТО)

У Житомирі обговорили питання можливої заборони експорту продуктів деревообробної галузі (ФОТО)

Сьогодні, 27 жовтня, під головуванням начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка відбулася робоча нарада з підприємцями щодо роботи деревообробної галузі області, зокрема виробництва паливних пелет. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

Учасники наради обговорили можливу заборону експорту цієї продукції та наслідки цього рішення для виробників. 

«Безумовно, першочерговим завданням на сьогодні є забезпечення енергетичної безпеки нашої Держави під час одного з найскладніших за всю нашу історію опалювальних сезонів. Тому державне регулювання обсягів експорту альтернативних джерел палива, таких як дрова, тріска, відходи деревообробки, є нагальним питанням. Адже саме цей ресурс дозволяє нам максимально знизити залежність від природного газу, який росія постійно використовує як зброю в енергетичній війні», — зазначив Віталій Бунечко. 

За словами учасників наради, повна заборона експорту пелет може негативно позначитися на виробниках цієї продукції, яка має попит на експортних ринках. У той час, коли на внутрішньому ринку для опалення в більшості випадків використовуються дрова та тріска. Крім того, виробництво пелет вирішує також екологічну проблему – переробляє сотні тонн відходів деревообробки. Також наявні обсяги виробництва цього виду палива значно перевищують потреби внутрішнього ринку. Тому в разі заборони експорту вони вимушені будуть значно скорочувати виробництво, що призведе до зниження валютних надходжень та накопичення відходів деревообробки. 

«З огляду на це необхідно детально проаналізувати реальну потребу внутрішнього ринку в цьому виді палива та врахувати це при розгляді питання про заборону експорту відходів деревообробки та похідної продукції. До того ж виробники, при збереженні можливості експорту, готові закривати внутрішньоукраїнську потребу за пільговою ціною», — підкреслив Віталій Бунечко. 

Він також зазначив, що всі напрацювання сьогоднішньої наради будуть направлені до відповідних урядових установ для врахування в роботі та прийняття виваженого рішення на користь Держави, споживачів та українського бізнесу. 

Довідково. На території Житомирщини виробництвом пелет, брикетів та гранул займається 10 підприємств, які експортують продукцію за кордон. В умовах воєнного стану пелетна галузь є стабільним джерелом валютного виторгу, створення робочих місць та розширення бізнесу на території громад. За останній рік експорт деревних гранул зріс у 15 разів. Сума експорту лише у половини з вищезазначених підприємств за останній місяць склала понад 50 мільйонів гривень, на яких працює понад 500 осіб.