Естонці продовжують підтримувати Україну: на вихідних передали 6 автобусів (ВІДЕО)

208

Україна отримала від Естонії ще 8 автобусів, 6 із яких лишаються на Житомирщині. Вони возитимуть дітей у школи та садочки.

«В нас за територією Олевська територіальна громада найбільша в Україні, звісно, й дітей найбільше, найбільше навчальних закладів. Територіально вони розкидані дуже далеко, на відстані 50-60 км до 100 км від центру громади. А такий автобус 43 місця має, тому, я думаю, це дуже актуально на сьогоднішній день», — каже Олевський міський голова Сергій Лисицький.

Один із 6-ти автобусів отримала і Житомирська політехніка. Ректор університету каже, давно планували придбати транспорт для закладу, утім нині це не по кишені.

«Автобус забезпечить мобільність наших викладачів по безпосередньо роботі з абітурієнтами в області для того, щоб зацікавити університетом, для того, щоб проводити мобільні виставки, показувати і презентувати факультети університету, ну і переконати дітей з області все ж таки лишитися в Україні, залишитись в Житомирській області, задля того, щоб навчатися в Україні», — сказав ректор ДУ «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

Ще два автобуси поїхали на Полтавщину. Представники області зазначають, зараз немає «ваше» чи «наше», усі роблять одну справу заради перемоги України.

«Житомирщина і Полтавщина це одна країна, один народ», — зазначив заступник Семенівського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Юрій Стеценко.

«Наші військові, Житомирщині і Полтавщини, вони народилися в різних містах і селах нашої великої держави, але сьогодні вони на передовій усі разом виконують той священний обов’язок по захисту нашої держави», — розповів Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко.

Саме з нагоди Дня захисника та захисниць України в Олевську також нагородили військовослужбовців й прикордонників.

Автобуси, які приїхали сьогодні на Житомирщину від Естонії не перші, й не останні, каже народний депутат Арсеній Пушкаренко, й це лише маленька частина того, що ця країна робить для нашої перемоги. Разом з тим кілька тижнів поспіль росія прагне лишити Україну без світла та тепла. Й хоча влада підготувалася до такого варіанту розвитку подій, генераторів все ще не вистачає, із цим теж готові допомогти естонці.

«Автобуси, генератори, відбудова наших зруйнованих об’єктів: садочку в Овручі, мосту в Малині і ті об’єкти, які ми плануємо, це і 25-й ліцей, і житло, для людей, які втратили. Це сьогодні ті проекти, які реалізовує Естонія спільно із партнерами у нашій Житомирській області, і я радий, що у нашого регіону сьогодні є такий партнер», — сказав Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Перший віцепрезидент парламенту Естонії зізнається, в Україні не був уже понад 10 років й хоча мав сумніви, чи їхати сюди під час війни, нині в захваті від людей, які попри агресію росії радіють життю і не втомлюються допомагати своїй армії, зазначає, і Уряд Естонії не втомиться допомагати народу, який стоїть на захисті усієї Європи.

«Естонія надає і гуманітарну допомогу, і військову допомогу, і тут справа в тому, що українці борються за європейські цінності. Вони борються і за нас. Відповідно допомагаючи українцям, ми фактично захищаємо себе. Я переповнений враженнями щодо того як українці зараз борються за свою країну, як життя триває під час війни. Я справді в захваті», — говорить Перший віцепрезидент парламенту Естонії Халір-Валдор Седдер.

І черговий приклад такої єдності українців – уже традиційний ярмарок, який співпав із передачею автобусів. Люди самоорганізувалися й у рідному Олевську проводять благодійний захід на підтримку земляків, які нині на війні. Сюди зносять усе, що виготовили власними руками: картини, прикраси та випічку. Ліна, не відходить від прилавку, аби розпродати свої прикраси, зізнається, іноді за роботою доводиться сидіти по 5 годин.

«Продаю і збираю кошти на потреби ЗСУ, кожного тижня я з дітками збираю кошти», — каже Ліна, яка продає прикраси на ярмарці.

Міський голова каже, завдяки ярмарці місцевих жителів Збройним Силам передали вже не одне авто.

«Вже не один автомобіль ми передали, не один тепловізор, також камери спостереження для нічного перевезення боєприпасів та особистого складу», — повідомив голова Олевської громади Сергій Лисицький.