Відновити українське: на Харківщину відправили книги рідною мовою, які окупанти намагались знищити (ВІДЕО)

221

Дитяча та художня література, енциклопедії, книги про тварин, землю та космос, тут же навчальні підручники для учнів та студентів й Біблія. Усе це за кілька тижнів зібрали громади під час Всеукраїнської акції, аби відновити українське видавництво на деокупованій Харківщині.

«Саме Житомирщина зібрала близько 4-х тисяч книг будь-якого жанру на будь-який смак, які на сьогоднішній день є вкрай важливими на деокупованій території тому, що там, де є українське слово – там є українська земля», — говорить депутат Житомирської міської ради, партія «Європейська Солідарність» Олег Горай.

А все українське росіяни під час тимчасової окупації наших територій намагалися знищити, місцеві бібліотеки перетворювали на катівні, власне після почутого у партії й вирішили запустити таку акцію.

«Наші колеги вже мали змогу відвідати деокуповану територію Харкова і поспілкуватися з бібліотекарами, з населенням, звідки власне і взявся початок цієї акції. Де вони побачили на скільки була знищена українська культура, спалювались книги, у бібліотеках проводили катування. Ми розуміємо на скільки важливо є зараз усе повернути, усе відновити, відбудувати, підняти національних дух», — зазначає депутатка Житомирської обласної ради, партія «Європейська Солідарність» Тетяна Нікітіч.

Окрім українських книг для жителів звільнених містечок зібрали теплі речі, засоби особистої гігієни та іграшки для дітей. Ця поїздка на деокуповану територію уже не перша, але й не остання.

«Наші колеги поїдуть до деокупованої Харківщини для того, щоб поспілкуватися з людьми, висловити їм слова підтримки, надати хоча б посильну допомогу, врахувати усі побажання і вже в найближчий час зібрати інші речі, продукти, подарунки, якусь допомогу, яка буде дійсно корисною і необхідною», — каже депутат Житомирської міської ради, партія «Європейська Солідарність» Олег Горай.