На одну із фірм підрядника інженери та патрульні приїхали перевіряти чи готові вони до зими: які результати (ВІДЕО)

465

На балансі служби автомобільних доріг області 1632 кілометри доріг державного значення. На Житомирщині обслуговують дороги відразу 5 підрядних організацій, на одну із них приїхала перевірка.

«Зараз ми знаходимось на території бази підрядної організації Онур Конструкціон Інтернешнл, яка у нас виграла тендер по обслуговуванню ділянки доріг від межі з Київською областю. Її ділянка складає до 68 та 178-го кілометру траси Київ-ЧОП», — говорить заступник з експлуатаційного утримання доріг САД в Житомирській області Юрій Ходаковський.

В умовах війни, кажуть дорожники, працювати стало куди складніше, значно скоротилося фінансування, тож цьогоріч обходяться без капітальних ремонтів, лише усувають ямковість на державних дорогах.

«Це складає порядка 738 кілометрів протяжність, це загальна протяжність цих першочергових доріг», — зазначає заступник з експлуатаційного утримання доріг САД в Житомирській області Юрій Ходаковський.

Власне на цю категорію доріг й приділятимуть взимку найбільше уваги. Окрім обмеженого фінансування причиною такого рішення стало й припинення роботи державного підприємства «Артемсіль», його росіяни зруйнували ще в травні й це було найбільше у Європі підприємство з солевидобутку. Нині матеріали доводиться шукати закордоном.

«Оцю сіль, яку привозять наші підрядники, вони шукають і привозять з усього світу. Виросла велика ціна на цю саму сіль, виросла ціна на паливно-мастильні матеріали, тому, в обмежених коштах розробили ось це нове ДСТУ, щоб дати можливість зекономити, закумулювати кошти на першочергові, стратегічні дороги в кожній області. В Житомирській області, погоджено з військовою адміністрацією є певна мережа, яку ми М, Н, а потім ідем трошки інше, по часу будемо обслуговувати», — розповів заступник з експлуатаційного утримання доріг САД в Житомирській області Юрій Ходаковський.

Та дорожники відповідають не лише за ямковість на дорогах та ремонти. Обслуговують компанії також і місця відпочинку для водіїв, їх подекуди керманичі перетворили на сміттєзвалище кажуть у службі автомобільних доріг області.

«Це тягне за собою дуже великі проблеми тому, що підрядник мусить це прибирати, це великі затрати, краще б ми ці затрати пустили на роботи на дорожньому покритті. Подумайте про це, коли ви звертаєтесь, що у вас там десь відкрилась ямка і ви не можете проїхати», — каже заступник з експлуатаційного утримання доріг САД в Житомирській області Юрій Ходаковський.

Тим часом на автомобільних дорогах держзначення нині тривають роботи з встановлення дорожніх знаків, що попереджатимуть водіїв про можливу зимову слизькість, запасається компанія і протиожеледними матеріалами.

«У нас є заготовлено уже соляно-піщаної суміші 50-ти відсоткової тисячу тон, у нас є також заготовлено солі 450 тон чистої, фрикційних матеріалів у нас більше тисячу тон. Поки потреби, які доводять нам в службі автомобільних доріг ми виконуємо», — сказав заступник керівника проекту українсько-турецької компанії Валерій Березовський.

На новий зимовий період компанія закупила й нові автомобілі, готові до роботи навантажувачі та автогрейдери.

Фактичну готовність дорожніх організацій до зимового періоду, наявність документації, матеріалів та дорожніх знаків інспектують інженери Служби автомобільних доріг спільно з працівниками управління патрульної поліції в області. Правоохоронці кажуть, результати перевірки у цій компанії — задовільні.

«Ну іноді бувають поодинокі випадки несвоєчасного проходження обов’язкового, технічного контролю чи іноді гума на транспортних засобах не відповідає стандартам, тобто стерта або ставлять запасне колесо на пошкоджене. Але зазвичай до періоду зимової експлуатації дорожні організації ліквідовують ці недоліки. На даній базі, яку ми сьогодні перевіряли в принципі все добре, доволі непоганий технічний стан транспортних засобів, вся документація, яка повинна бути, в наявності», — говорить начальник відділу БДР УПП в Житомирській області Сергій Смалько.