На Житомирщині ще одна церква перейшла до українського патріархату: історія боротьби (ВІДЕО)

226

Цій церкві уже понад сто років.

«Ця церква має дуже велику історію, яка почалася ще в 1870-му році. Ця церква була збудована, коли прийшли комуністи. Вони зробили тут складу, зруйнували багато будівель, які були навколо. Потім по трішки громада своїми силами відновила цю будівлю. Сьогодні ми зробили косметичний ремонт, який допоможе прихожан ходити до цього храму, молотися за нашу перемогу, бажати здоров’я нашим захисникам», — каже народна депутатка України, фракція «Слуга Народу» Тетяна Грищенко.

Віряни перед минулою Пасхою підняли бунт проти московського патріархату, просили отця стати на їхній бік, утім той відмовився.

«Сама громада вирішила перейти, це точно. Ми ставали на коліна перед ним, щоб він перейшов в українську церкву, він не перейшов, він сказав я поклявся, я не перейду. Тоді ми поміняли замок і перейшли в українську церкву», — говорить місцева жителька Валентина.

«Для села, для людей, ми уже раді, що у нас така подія відбулася», — каже місцева жителька Галина.

8 листопада жителі села офіційно перешли до Українського патріархату, освятити церкву приїхав владика із Житомирсько-Овруцької єпархії.

«Сьогодні прибув вже до нашої громади, яка приєдналася до православної церкви України і відзначити разом із громадою пристойне свято, оскільки, сьогодні День пам’яті Великомученика Демитрія, це є небесний покровитель цього села і цей храм іменується на його честь. Я сьогодні подякував кожному, громаді, яка зробила цей свідомий вибір», — розповідає керуючий Житомирсько-Овруцькою єпархією ПЦУ єписком Паїсій.

Та перш ніж провести освячення церкви тут довелося робити ремонт та повернути ікони, які викрав минулий священник, коли тікав геть із села.  

«Дійсно ще треба було долучитися деякими коштами, щоб допомогти відкрити тому. Що попередній отець чи як його можна назвати від московського патріархату, він багато речей викрав із цієї церкви, а зараз ми своїми силами ми сьогодні подарували не одну ікону, а багато ікон. Яку будуть допомагати більше молиться нашим прихожанам», — зазначає народна депутатка України, фракція «Слуга Народу» Тетяна Грищенко.

Для тисячі жителів цього округу храм у Буках єдине місце, куди вони можуть прийти на церковні свята. Згодом у сусідньому селі планують збудувати капличку.

«З 5-ти сілу два села приїжджають ксьонси, а у три села приїжджають священники наші, українські. А на наступний рік у нас в селі Луки буде забудовуватися капличка для вірян», — розповідає староста Луківського старостинського округу Іван Венгілівський.

Поки священники будуть опікуватися цією церквою по черзі, каже владика, утім люди щасливі, що врешті-решт після кількох місяців скандалу із минулим отцем вони таки перейшли до Української православної церкви.