Зняти не можна залишити: у Житомирі вирішують долю пам’ятника Пушкіну (ВІДЕО)

283

Як валиться погруддя Пушкіна уже кілька місяців поспіль ми спостерігаємо по усій Україні.

Від пам’ятника російському поету уже позбулися в столиці, Тернополі, Чернігові, Кропивницькому та ось днями у Харкові. Житомиряни давно задавалися питанням, коли від постаменту не залишиться сліду і у нашому місті і вчора, 9 листопада, мер у вечірньому зверненні підняв це питання.  

Уже за лічені години під відео було кілька тисяч коментарів. Сергій Сухомлин запропонував містянам два варіанти розвитку подій після демонтажу погруддя: перший – розмістити його у краєзнавчому музеї, другий – щоб росіяни забрали його «до себе на болота» в обмін на наших військових й прокоментував як бачить реалізацію такої пропозиції.

«Ми зробимо публічне звернення до російських пропагандистів, вони не один раз згадували у своїх програмах Житомир. І в них буде вибір чи піти на це і тоді ми отримаєм наших військових, чи відмовитися від путіна, ой, від путіна теж із задоволенням, це по фрейду, але публічно відмовитися від пушкіна. Але якщо росія публічно відмовиться від пушкіна це теж непогано», — каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Водночас Сергій Сухомлин у зверненні зазначив, що погруддя Пушкіна це й історія Житомира, адже свого часу його виготовив житомирянин, скульптур Генріх Олішкевич та Михайло Бетакі. Його відкрили з нагоди 100-річчя від дня народження письменника у 1899-му році. Тож, що робити із пам’ятником мають вирішити виключно містяни. А люди здебільшого підтримують пропозицію мера.

Є й ті, хто проти демонтажу.

Тим часом погруддя Пушкіна є пам’яткою монументального мистецтва національного значення, має свій охоронний номер та статус пам’ятки культурної спадщини України, тож поки пропагандисти не дадуть відповідь на публічне звернення у міській раді вирішили, хто буде «наглядати» за Пушкіним.

Перейменувати планують і вулиці у місті, за словами мера, нині над цим вже працює комісія.

Коли конкретно візьмуться за демонтаж пам’ятника Пушкіну міський голова не каже, утім зазначає – найближчим часом.