У Житомирі відбувся творчий вечір поетичного дуету Сергія Жадана та Мар’яни Савки (ВІДЕО)

423

Це рядки із поетичних читань Сергія Жадана та Мар’яни Савки, війна нанесла свій відбиток у творчість авторів.

«Про те, що нас зараз оточує, переплетення усіх цих подій, нашого емоційного стану», — говорить письменниця Мар’яна Савка.

«Це не обов’язково про війну, як у мене виходить, але так чи інакше, зрозуміло, що там є відчуття того, що це пишеться в місяці війні. Тінь війни так чи інакше присутня на усьому, що ми сьогодні пишемо, читаємо, робимо», — каже письменник Сергій Жадан.

Сьогоднішній виступ у Житомирській філармонії — це не просто набір віршів. Із своїх поезій автори намагалися вибудувати композицію та внутрішню драматургію. Окрім того, що «Червоне і чорне» це вірші про наше сьогодення, про біль, смерть, любов, тривогу та радість, письменники зізнаються, своїм вбранням та назвою читань натякають на прапор УПА.

Поетичний вечір у Житомирі – благодійний. Мар’яна Савка каже, війна об’єднала творчих людей у потужний механізм, який допомагає швидше закрити волонтерський збір. Цього разу гроші потрібні на евакуаційне авто для спецпризначенців, які нині обороняють Харківщину.

І власне уся зала була переповнена людьми. На вечір поезії приїхали і кияни, усього квитків було трохи більше 400, але ряди довелося доставляти. Порахувати скільки глядачів прийшло так і не вдалося.

На заході письменники також продавали свої книги та футболки із словами Сергія Жадана. Сума, яку вдалося зібрати вразила авторів.

Сергій Жадан каже, виступи проводять не лише задля збору коштів, а й щоб підлікувати душі українців та захисників. Культурні заходи організовують і у інших містах. Письменник пригадує як це було у перший місяць війни.

Поетичні читання Жадана чули і в Європі. У залі збиралися як іноземці, так і вимушені переселенці. Письменник каже, закордоном добре відчувається підтримка України.

Й наостанок письменник, автор близько двадцяти книг, серед яких поетичні збірки, романи, драматургічні твори, дав кілька порад житомирянам як зібрати себе до купи, якщо душа розбита.

А вже завтра до Житомира приїде ще один гість. Зустрічі планують і на наступний тиждень.