У Житомирі привітали із ювілеєм почесного письменника області Григорія Цимбалюка

307
У Житомирі привітали із ювілеєм почесного письменника області Григорія Цимбалюка

Сьогодні, 23 листопада, в Житомирській обласній військовій адміністрації привітали з 65-м ювілеєм та нагородили почесними відзнаками члена Національної спілки письменників України, учасника антитерористичної операції, старшого солдата ЗСУ, редактора журналу «Світло спілкування» Григорія Цимбалюка. Про це повідомляє пресслужба Житомирської ОВА. 

До привітань долучилися заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець, начальник Управління культури та туризму ОВА Анатолій Душко та очільниця Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Світлана Гресь. 

«Перш за все дякую Вам за вашу мужність та хоробрість. За те, що Ви як справжній патріот своєї Батьківщини стали на захист нашої Незалежності ще у 2014 році та у ці часи повномасштабної війни. Хочу також привітати Вас із ювілеєм. Ваша творчість та мудрість прославляють Житомирщину. Впевнений, що так буде і через століття», — сказав Юрій Денисовець. 

Так, від імені начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець вручив іменний годинник та Подяку за вагомий внесок у розвиток письменництва Житомирщини та відданість Україні. 

Григорій Цимбалюк своєю чергою подарував примірник літературно-мистецького журналу “Світло спілкування” та поділився думками щодо історії розвитку національного опору та важливості зберігати пам’ять про ці події та людей. 

Довідково. Цимбалюк Григорій Миколайович — Член Національної спілки письменників України із 2005 року. 

Публікувався у вітчизняних антологіях: Найкращі зразки української новелістики “Квіти в темній кімнаті”, (К. Генеза, 1997); Житомирська прозова школа “Вечеря на дванадцять персон”, (К. Генеза. 1997) – проєкт студії «1+1»; “На добранок мілленіум” – вибрані твори українських письменників кінця другого тисячоліття (журнал “Кур’єр Кривбасу”, №118-119, 2000); Антологія сучасної української літератури “Армія. Мова. Віра”, (Київ-Харків “Майдан”, 2019). 

Має численні публікації у місцевих і республіканських періодичних виданнях. 

2003 року окремою книжкою видав збірку новел та оповідань “Ціна печалі”, 2007 року – роман “Прелюдія фіналу”, 2008 року побачила світ книжка “Канчук для баніта», 2009 року – збірка прози “Акорд”, 2011 року – “Іпостасі”, 2012 року – “Проща”, 2014 року – роман “Сага про камінь”, 2015 року – книжка публіцистики “Жорства”, 2016 року – збірка воєнної прози “Рокада (прифронтова лінія життя)”, 2018 року – збірка прози “Зрушений алювій”, 2019 року – збірка прози “Час обріже”, 2021 року – збірка прози “Море: від початку і до кінця”. 

Редактор та упорядник книжок спогадів про Євгена Концевича “Лицар нескореного духу” (2014 р.); про Героя України, який достойно поповнив ряди Небесної Сотні, Якова Зайка “Він був справжнім” (2018 р.).

 

Г. Цимбалюк також є редактором та упорядником антології “Житомирський феномен” – 10 років Житомирській прозовій школі (2007 р.) та спецвипуску журналу “Світло спілкування”, присвяченого житомирській революції 1987-1991 рр.) і 20-ти річчю створення Громадянського фронту сприяння перебудові, “Житомирський прорив” (2009 рік). 

Вісімнадцять років на громадських засадах редагує журнал “Світло спілкування”. 

Лауреат обласної літературної премії імені Василя Земляка (2012 р.), Всеукраїнської премії імені Василя Юхимовича (2014 р.), Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка (2015 р.), літературно-мистецької премії імені Лесі Українки Житомирського обласного відділення Українського фонду культури (2016 рік) та літературно-мистецької премії імені Юрка Ґудзя (2019 рік). 

2017 року нагороджений медаллю Національної спілки письменників України “Почесна відзнака”; 2021 р. – “Почесною ювілейною відзнакою НСПУ” з нагоди 30-ї річниці Національної спілки письменників України. 

Збірки Григорія Цимбалюка неодноразово здобували перемогу у щорічному обласному конкурсі “Краща книга року”. 

2014 року добровольцем вступив до лав Збройних Сил України. У складі екіпажу спеціальної машини відновлення зв’язку відбув дві ротації безпосередньо у зоні бойових дій. Набув статусу учасника бойових дій. За участь в АТО має медалі та спеціальні відзнаки Президента України і Генерального штабу Збройних Сил України “За взірцевість у військовій службі”. Звільнився з лав ЗСУ у жовтні 2015 року. 

Із першого дня повномасштабної російської агресії по 29 червня 2022 року знову перебував у лавах Збройних Сил України.