CUSTODY RECORDS — система, що запобігає порушенню прав людини в ізоляторах тимчасового тримання

262

Вас незаконно затримали поліцейські? Можливо стосовно вас здійснили неправомірні дії? А ще гірше застосували фізичне насилля при затриманні? – завдяки системі «CUSTODY RECORDS», яка вже працює в декількох містах країни, ваші права захищені. Навчатимуть користуватися нею і в Житомирській академії поліції.

«Система CUSTODY вона по суті фіксує та забезпечує безпеку як любому громадянину, який знаходиться на території підрозділу поліції, так і самому поліцейському» — повідомив начальник Управління дотримання прав людини НПУ Руслан Горяченко.

Цей проєкт передбачає зміни інфраструктури самого підрозділу. Від тепер ізолятор тимчасового тримання повинен поділятися на декілька зон: кімната слідчих дій, прийому громадян, кімната конфіденційного побачення з адвокатом, а головне всі дії поліцейських та затриманого фіксуються на камеру. Житомирська академія поліції стала першим навчально-практичним центром, де створили умовний ізолятор і відтепер тут навчатимуть поліцейських новій системі.

«В Житомирській академії поліції ми маємо таку навчальну базу, то для мене дуже важливо, оскільки які б ми системи не створювали, які б реформи не проводили потрібно цьому навчати. Саме головне – це знання і розуміння цього проєкту самими поліцейськими» — додав начальник Управління дотримання прав людини НПУ Руслан Горяченко.

Завдяки цій системі зменшилась кількість неправдивих обвинувачень щодо неправомірного поводження із затриманими.  

40 діючих поліцейських Житомирщини вже ознайомились з програмою по підвищенню стандартів захисту затриманих та захисту працівників поліції. До кінця року в академії планують провести даний курс ще для понад двохсот поліцейських.

Під час семінару було представлено реальне відео затримання з одного із відділень поліції. Присутні проаналізували поведінку як поліцейських так і затриманого. В новій системі правоохоронці бачать переваги для двох сторін.

Основне та головне завдання поліцейського – це захист прав та свобод громадян, але історія пам’ятає випадки, які доводили і протилежне. Тому головна мета системи - це прозорість дій як поліцейських, так і затриманих осіб