Генератори, їжа та тепло: як у Житомирі працюють пункти Незламності

519

Про створення пунктів Незламності по усій країні Президент оголосив ввечері 22 листопада. Вчора зранку по Житомиру почали розгортати перші з них. 

А вже за 2 години о 17-й до пункту Незламності почали приходити перші люди. Внаслідок масованого удару рашистів по об’єктах критичної інфраструктури України Житомир повністю залишився без електропостачання на більш ніж 5 годин. Тож містяни із своїми зарядними пристроями та гаджетами почали приходити до таких щойно облаштованих пунктів.

«Я прийшла не так давно, коли зрозуміла, що світла, можливо, довго не буде, а в мене телефон розряджений. А треба зв’язатися з моїми рідними» — розповіла житомирянка Галина.

Станом на сьогодні по місту розгорнули понад 20 пунктів Незламності, в області таких – 326. Жоден з них не залишився порожнім. Лише точка, котру розгорнули на базі колишнього кінотеатру «Жовтень» прийняла близько 300-х житомирян. 

«У нас є 2 тони води, які привезли одразу, у нас є кулер, є термопот, є чайник, є запас чаю, запас снеків. У нас є дитяче харчування, підгузки, спальні мішки» — повідомила керівник кроссекторального проєкту ЮНІСЕФ Маргарита Сіранчук.

Тобто тут люди могли зарядити свою техніку, посмакувати снеками, випити чаю та зігрітися. Особливо дбайливо у пункті потурбувались про наймолодших. 

Також засоби гігієни, підгузки та навіть спеціально облаштоване місце для матусь, де можна і погодувати дитину, і переодягнути. 

Так як даний пункт Незламності розташований поруч із точкою "Спільно", буде чим зайнятися і дорослішим діткам. Вчора працівники намету залишились навіть після робочого дня, аби підтримати наймолодших відвідувачів. 

Лише вчора ввечері точка прийняла 114 хлопчиків та 142 дівчинки. Разом з працівниками дітлахи грались у настільні ігри та влаштовували конкурс малюнків, зображуючи найвідомішого пса у світі – Патрона. Очільник області зазначив, пункти Незламності працюватимуть цілодобово.

«Всі пункти Незламності будуть працювати навіть тоді, коли буде подаватися електроенергія. Є моменти, коли світло відключають за технічним причин та погодних умов, тому люди завжди прийти зарядити телефон, погрітися та випити гарячого чаю» — розповів начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Кожен з пунктів окрім генераторів та води має бути забезпечений інтернетом. Через поганий зв’язок та проблеми з електрикою наразі не всі точки мають доступ до мережі. Однак і над цим питанням працюють. 

Також опрацьовують питання забезпечення пунктів Незламності Старлінками. Ознайомитись із адресами розташування точок можна на сайті, який ви бачите на екрані (жовтим). Якщо пункт закритий, ви можете звертатися до обласної військової адміністрації та міської ради, котрі обіцяють оперативно реагувати. Доки ворог не зупиняється і продовжує лякати нас холодом, такі пункти мають бути, зазначає влада. Та наших людей і такими умовами не зламати