Мобільна лабораторія на Житомирщині

296

Ще одну міжнародну допомогу отримала Житомирщина від Уряду США. Цього разу це сучасна мобільна лабораторія, яка дозволяє за добу проводити декілька тисяч тестувань різних типів захворювання.

«Я хочу сказати, що це підтвердження нашої дружби і комплексної допомоги уряду в дуже непростий час. Допомога Сполучених Штатів Америки це не лише зброя, не лише навчання наших військових, але це і вкрай необхідне обладнання, яке буде використовуватись безумовно у мирному нашому житті. В тому числі після нашої перемоги, в мене в тому немає сумнівів» — сказав начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Дана лабораторія працюватиме у віддалених куточках нашої області і це значна допомога у галузі медицини в складні для України часи, зазначає міністр охорони здоров’я, який разом з американською делегацією відвідав Житомирщину. 

«Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, неспровоковане вторгнення, значно ускладнило доступ і до медичної допомоги і до профілактичних послуг звичайних Українців. І сьогодні наш пріоритет забезпечити доступ до медичної допомоги. І спільно зі Сполученими Штатами Америки нам це вдається і це один із прикладів того, як людина, яка не може доїхати до районного центру, медична допомога, медично-діагностичні послуги будуть наближатись у віддалені населені пункти, для того щоб надати якісну допомогу» — сказав Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Разом з тим американські благодійники надають кошти на утримання такої лабораторії. І йдеться про досить значну суму.

«Сполучені Штати виділяють допомогу у розмірі 13 мільйонів доларів і це буде використано на оплату медичних послуг, на заробітну плату для всіх медичних працівників. Росія руйнує життя українців і існують інші медичні послуги на які ми маємо концентруватися, тому вони також можуть бути надані за допомоги цієї лабораторії» — розповів Надзвичайний і Повноважений посол США в Україні Бріджит Брінк.

Від початку російської агресії інфраструктура України постраждала, а кількість людей, які потребують медичної допомоги лише зростає, тому такі лабораторії на колесах очікують і в інших регіонах нашої країни.

Лабораторія автономна, може підключатись до дизель-генератора та електроживлення. Важливою складовою є і те, що від моменту прибуття на потрібне місце і до першого прийому громадян проходить всього 30 хвилин, а сучасне обладнання допомагає якісно провести діагностику.