На Житомирщині зчинився скандал: жителі села хочуть, щоб церква перейшла до ПЦУ, священник УПЦ – проти

310

Біля будинку селищної ради у Сінгурах людно. Жителі мітингують проти місцевого священника, кажуть він служить московському патріархату й від переходу до ПЦУ пручається. 

«Оце, щоб у нас біда тут була така. Я не хочу, я українкою народилася, українкою і помру, в мене діти всі українці, усі переходять в українського церкву і такого немає» — каже жителька села Сінгури Руслана Тушак.

Мирним шляхом перейти із УПЦ в Православну Церкву України селяни намагаються уже з 2019-го року, кажуть, мають усі підтверджуючі про це документи. 

«Ми зробили збори, ми пройшли всі інстанції, ми зареєстрували статут. У нас на сьогоднішній день є розпорядження голови ОДА, що ми все таки перейшли, але ці документи на жаль, не сприймає московський патріархат. Вони стоять на тому, що це є незаконно, вони з нами судилися. Вони самі судилися, вони програвали суди. Ми перейшли ще в кінці 18-го після отримання Томосу, але наше приміщення зайняв батюшка московського патріархату, він нас не пускає, блокує» — розповіла жителька села Сінгури Людмила Шаталова.

Втім у іншої сторони своя правда. Церква за документами будувалась для їхньої релігійної громади. А от зі слів місцевих чиновників, храм не прийнятий на баланс – він нічий. 

«Зараз маніпуляції, що було в 19-му році. У вас не внесли зміни в реєстр, бо у вас не були належним чином оформлені всі документи» — повідомила юрист протоієрея УПЦ  Марина Шолодько.

«Нас не внесли в реєстр тому, що громада для цієї дії не звернулася до реєстратора. Тому, що на момент переходу державна реєстрація релігійних громад на базі обласної адміністрації ще не здійснювалася. Перша реєстрація почала здійснюватися в квітні 2019-го року, а перехід відбувся 25 лютого, процес не завершений, громада може звернутися в будь-якому випадку і завершити цю процедуру» — сказав юрист Управління Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України Олексій Ковтонюк.

«А спробуйте вирішити це в законному порядку. Бажання громади це одне, а реалізація бажання це зовсім інше. Дозволи на будівництво, треба почати з цього, надані релігійній організації Українській Православній Церкві і здаватися в експлуатацію будівля храму теж буде для цієї організації» — додав протоієрей УПЦ Вадим Давнюк.

Люди обурюються, у церкві, яку власними силами й коштами почали зводити ще у 1991-му, хочуть чути молитву українською мовою й від священника Православної Церкви України. А останньою краплею стало, додають місцеві, коли священник УПЦ відмовився провести в останню путь загиблих на війні бійців. 

Тим часом протоієрей Вадим стоїть на-своєму, московського патріархату не існує і він – священник Української Православної Церкви. У цьому його підтримують і колеги. 

Під час другого раунду переговорів дійти згоди учасникам так і не вдалося, тому жителі Сінгурів, які хочуть, щоб церква перейшла до ПЦУ, пішли опломбовувати приміщення храму. Але-от місцевий священик не пустив людей і на поріг, з його слів, у нього немає ключів.

Тим часом всередині церкви було близько десятка прихожан УПЦ, які зачинилися зсередини і не виходили. Коли скандал почав набирати обертів на місце викликали й поліцейських. 

Згодом люди все ж дійшли тимчасової згоди.  

Виясняти на чиєму боці правда, чий храм і чия земля взялися місцеві чиновники й готові йти до суду. А поки церкву будуть стерегти селяни та поліція, а якщо хтось зірве пломбу – відповідати доведеться перед законом