У Житомир повернулися сапери, які майже два місяці допомагали розміновувати Харківщину (ВІДЕО)

224

На фоні масових обстрілів критичної інфраструктури в Україні запрацювали Пункти Незламності. В один із таких, при кінотеатрі «Жовтень», завітали представники парламенту Естонії, Верховної ради України та місцевої влади.

«Я особисто був в ту ніч коли в нас було відключено електропостачання, там була досить-таки велика кількість людей. Люди могли підзарядити телефони, мали можливість вийти на зв'язок зі своїми рідними, близькими, попити кави, чаю і це необхідно, це те, що потрібно робити і по області ми будемо продовжувати роботу по їх створенню», — говорить заступник начальника ЖОВА Віктор Градівський.

Всього по області облаштовано 326 Пунктів Незламності, але це не кінцева цифра, адже лише одна Березівська громада створила 12 таких пунктів і ще 7 планується відкрити.

«Вирішили питання поєднання шкільних котелень із пунктами Незламності, на даний час ці пункти, згідно рішення сесії, забезпеченні харчуванням першої необхідності: електрочайниками і чайниками, які можна поставити на буржуйку, медикаментами і радіоприймачами, світлодіодними лампами, які можуть працювати від батарейок», — сказав Березівський сільський голова Михайло Яромов.

Маті Райдма, представник парламенту Естонії, всю свою професійну діяльність займався підготовкою до надзвичайних ситуацій, сьогодні він також відвідав Пункт Незламності.

«Ось ці точки підтримки, мережу яких ви розвиваєте, – це дуже важливо і актуально. Тому повністю все правильно зроблено. Можливо, один такий виклик, який може трапитись, коли електроенергії зовсім немає, – це інформація. Тому потрібно подбати про те, щоб ці пункти були місцями, де люди могли б отримати інформацію: що відбувається в країні, як отримати подальші інструкції до дій і тому подібне. Тому ця частина також дуже важлива», — каже член парламенту Естонії Маті Райдма.

Радіоприймачі вже є у всіх пунктах, єдине, про що дбають представники влади, – це спецзв’язок.

«Зараз вишукуємо можливість і вивчаємо ситуацію з радіостанціями, тільки проблема там в чистоті і наданні спецзв’язку, можливо ми проведемо закупівлю радіостанцій, щоб хоча б був зв'язок між населеними пунктами і поліцією та медициною», — говорить Березівський сільський голова Михайло Яромов.

Народний депутат України Арсеній Пушкаренко зазначає, пункти обігріву в пріоритеті і хоч в сільських місцевостях легше пережити блекаут, за потребою вони будуть встановлюватись.

«В селі трішки легше, з тієї точки зору, що є піч, є грубка, там можна затопити і хоча би вже бути не в холоді. Я особисто пам’ятаю кінець 90-тих, початок 2000-них, ще був маленьким, коли були віялові відключення, було в нас таке ще явище, і коли дід запалював керосинову лампу, і в мене є це в пам’яті. Тому в принципі якщо тепло, то це можна пережити. Зрозуміло коли все зв’язано: і вода, і опалення – це дуже важко. Тобто якщо ми будемо бачити що в цьому населеному пункті є така необхідність, ми будемо знаходити генератори, буржуйки, обирати з місцевою владою якийсь заклад, на базі якого ми будемо це розгортати і привозити туди гуманітарну допомогу, щоб можна було випити чаю, з’їсти бутерброд ми всі ці речі будемо створювати», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.