У Житомирських поліцейських поповнення: тепер розміновувати території буде допомагати «робот-сапер» (ВІДЕО)

Машина з розмінування обережно підіймає снаряд й відвозить на безпечну відстань, де можна його знешкодити. Зараз ситуація імітована, утім такий робот-сапер збереже життя вибухотехніків.

«До того як у нас не було такої машини, то доводилося проводити розмінування вручну. Тобто, я безпосередньо контактую з вибуховим пристроєм і наражаю себе на небезпеку. Рашисти ставлять дуже багато пасток, залишають багато таких «сюрпризів», що навіть хвора уява не може уявити, але вони це роблять. Використовуючи машину оператор буде в безпеці», — говорить начальник Житомирської академії поліції Віктор Кручинський.

Керувати машиною оператор зможе дистанційно, тим самим буде знаходитися на безпечній відстані від небезпечного предмету.

«Він на антені підключається до нього і можна оперувати. Можна оперувати ніби стоячи недалеко від машини або так само можна управляти через екрани», — зазначив волонтер при Центральному управлінні вибухотехнічних служб НПУ Маркіян Кшиик.

Машину на якій цього разу проходили навчання вибухотехніки передали європейські партнери. В академії поліції кажуть, цей робот розрахований на протипіхотні міни та саморобні вибухові пристрої й має відразу три змінних обладнання.

Принцип роботи автомобіля заключається у тому, що міну він буде руйнувати до того, як відбудеться детонація. А от вибухати той чи інший предмет, зазначають правоохоронці, буде у крайньому випадку.

Навчання вибухотехніків тривало два тижні. А вже днями шестеро саперів із новою технікою поїдуть на виконання завдання до Херсону, після повернення набуті знання поліцейські передаватимуть колегам.

Такий автомобіль поліцейським передали уперше, утім тут чекають на поповнення. Подібний проект вже реалізовано у 30 країнах світу.