Представники Естонії подарували житомирянам світловідбиваючі елементи: чому вирішили це зробити?

538

Лише з 18 жовтня, як почалися перебої зі світлом, під колесами авто загинуло четверо житомирян, ще 17 — травмовано. Почувши таку статистику у посольстві Естонії в Україні вирішили у Житомирі подарувати перехожим світловібиваючі елементи на одяг. 

Флікер майже нічого не коштує, а людське життя – безцінне. В Естонії, громадяни, які нехтують своєю безпекою та не кріплять світловібиваючі елементи на одяг – сплачують штраф у 200 євро. Відтоді, як закон вступив в силу, статистика значно змінилася: якщо в 1991 році в Естонії в ДТП загинула 191 пішохід, то минулого року тільки 13. Така проблема нині актуальна по усій Україні через систематичні відключення світла. 

«У нас зараз досить часто відключається освітлення і небезпечно знаходитися на вулицях, дорогах у темну пору добу, тому, що на скільки мені відомо, вже травматизм отримали під час вечірнього часу навіть на пішохідних переходах» — розповів секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Нині на реалізацію проекту в Україні за кошти естонської сторони вже було придбано 50 тис. світловідбиваючих знаків - флікерів - та проведено спеціальні тренінги та семінари для представників поліції в Чернігівській області, а вже найближчим часом проект планують розповсюдити в інших регіонах, згодом держава надасть свою підтримку, зокрема, і в законодавчому плані. Також розраховують на підтримку громадських організацій в розповсюдженні досвіду. Поки у кожному місті самотужки дбають про пішоходів. ,

«Місто Житомир. Також ми підіймали це питання на комісії житлово-комунального господарства, де було надано рекомендації Департаменту освіти забезпечити дітей такими світловідбиваючими стрічками на рюкзаки, в першу чергу, щоб дітей було видно здалека в темну пору доби» — повідомив секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Зокрема днями патрульні поліцейські Житомира теж взялися попередити трагедії й подарували стрічки містянам та тим, хто порушував елементарні правила дорожнього руху. Тим, кому сьогодні вручили світловідбивачі зізнаються, про безпеку дітей подумали давно. 

Тим часом у міській раді закликають все ж за можливості придбати флікери. Це можуть бути стрічки, браслети, наліпки чи жилет. Ціни теж різні, до прикладу, набір наліпок можна придбати і за 11 гривень, що дозволить водієві помітити пішохода за кілька сотень метрів від себе, аби вчасно загальмувати