У якому режимі працювала прокуратура у період воєнного стану (ВІДЕО)

563

У перший день зими в Україні відзначають День працівників прокуратури. Від початку повномасштабного вторгнення на орган державної влади, крім основних, покладено обов’язки фіксування воєнних злочинів проти нашої держави. Сьогодні ми вирішили дізнатися, як працювала обласна прокуратура в Житомирській області.

«24 лютого залишиться в нашій пам’яті назавжди, тому що така активна фаза військової агресії по всій території України почалася і всі пам’ятають ранок і у кожного він відбувся по-своєму. Не буду щось вигадувати, але скажу так: коли мені зателефонували, я подумав що то будильник в мене дзвенить і я думав, як не розбудити дитину і відключив, але прокинувся і мені говорять, що відбуваються такі події. Треба було своїм прикладом, мабуть, показати, тому відразу всі поїхали на роботу, але крім робочих завдань у нас стояли інші завдання. По-перше забезпечення роботи колективу і забезпечення їхньої безпеки» — сказав керівник Житомирської обласної прокуратури Олександр Білошицький.

У перший день війни весь колектив був зібраний на роботі, адже прокуратура ­­— це орган державної влади, на який Конституцією України покладені функції захисту прав і свобод людини. Тому діяли злагоджено та виважено, пригадує керівник.

«Колектив прийшов та розділив між собою робочі завдання, потреби евакуюватися не було, проте все що було необхідно ми для себе зробили. Ми знаходились в певному мобільному стані і були визначені люди, які в любому випадку залишаються тут на місці» — додав керівник Житомирської обласної прокуратури Олександр Білошицький.

З перших днів війни прокуратура працює з іншими оперативними підрозділами і спільно фіксують усі злочини, які вчиняє росія проти нашої держави. І таких злочинів багато, говорять фахівці. 

Житомирська область частково була окупована і правоохоронцями області були затримані російські військові. Про їх подальшу долю розповідають у прокуратурі.

Попри страшні події в Україні та області, а це не лише руйнування житлових будинків, об’єктів інфраструктури, а й загублені людські життя, тих хто зраджує свою країну не меншає, говорять у прокуратурі.

Найстрашніше у цій війні – це смерть дітей. Станом на жовтень понад 400 дітей було вбито агресором по всій Україні. Не минуло лихо і наш регіон.

Кожен такий злочин фіксується і розслідується в межах кримінальних проваджень. Ювенальні прокурори зосередили свою роботу і на внутрішньо переміщених особах. Важливо встановити факти, які саме злочини скоювали російські військові проти українських дітей.  

Війна війною, а злочинів у бюджетній сфері не меншає, про це говорить перший заступник прокурора Олег Мостиховський.  

У Житомирі є об’єкт, на реконструкцію якого витрачено вже 15 років і не один мільйон гривень. Мова йде про стадіон Полісся, на який знову планують виділити 40 мільйонів гривень. У прокуратурі кажуть, факту розкрадання коштів не встановлено.

У прокуратурі кажуть, у державі багато запобіжників, які повинні стримувати чиновників від різних схем розкрадання коштів, тому правоохоронці не можуть вплинути на цей процес.

Не зважаючи на консолідацію суспільства у воєнний час, є і ті, хто нагріває руку на гуманітарній допомозі.

Цивільний захист населення – одна з функцій держави спрямована на захист та безпеку людей. У прокуратурі кажуть, одразу після вторгнення рф було проведено ряд перевірок укриттів та бомбосховищ і в цьому напрямку теж знайшли порушення.

Між тим, керівник обласної прокуратури каже, до захисту цивільного населення були готові усі, працівники прокуратури допомагали і продовжують допомагати військовим, навіть у Житомирі є блокпост, який називають прокурорським.

Про те, що буде війна у обласній прокуратурі не знали, але були готові до будь-якого сценарію, говорить її очільник. І на запитання «що вдавалося найскладніше у роботі від початку воєнного стану» робить паузу, яка змушує у спогадах знову повертатися у той день, який став новим відліком часу для усіх українців