На Житомирщині перевірили роботу «Пунктів Незламності»: хто справився на відмінно, а хто отримав зауваження (ВІДЕО)

У Радомишльському «Пункті Незламності» працівники розповідають, чим вже встигли запастися народному депутату Арсенію Пушкаренко, який у рамках парламентського контролю вирішив перевірити роботу «Пунктів Незламності» . Поруч ще один пункт обігріву, його тут розгорнули рятувальники. Кажуть, мають усе необхідне, а особливо дбають про тепло усередині.

«Він розгорнувся 4 дні тому, є все: зарядки, чай, кава, поїсти, тут все є. Тепло, можна вночі поспати прийти, в нас є опалення, топимо постійно, в нас є дрова, генератори», — каже рятувальник Олександр Марк.

Мер міста каже, нині відключають світло рідше, тож гострої потреби у пунктах немає, утім в разі екстреної ситуації жителів готові прийняти будь-якої миті.

«В нас по самому місту розгорнуто 5 «Пунктів Незламності» і ще по старостинським округам – 17. Я думаю, що якщо це нам знадобиться, ми готові до прийому громадян і зможемо надати допомогу, яка їм необхідна», — сказав міський голова Радомишля Володимир Тетерський.

Згодом народний депутат та перший заступник голови Житомирської районної військової адміністрації відвідали ще кілька громад області. Зокрема заїхали і у Станишівку. Працівники кажуть, кожного дня тут є два чергових й діляться своїми секретами прийому людей.

«Кому потрібно є гарячі напої, печивом пригощаємо. Сусіди вже приходили зарядити телефони», — розповіла директорка КЗ «Публічна бібліотека» Станишівської сільської ради Марина Матвійчук.

«Надати домедичну допомогу, якщо люди нервуються, це заспокійливі. Але головне спілкування, ми намагаємося спочатку спілкуватися, щоб зняти напругу, люди різні бувають», — зазначає працівниця закладу Ольга Невмежицька.

Заїжджали у «Пункти Незламності» чиновники не з пустими руками, у кожну точку передали смаколики, чай та запаси води. Задовільну оцінку отримали й два пункти у Березівській громаді. Утім у повній «бойовій готовності» були не усі. У Старосілецькій громаді двері у приміщення виявилися зачиненими.

«Зараз ми в Старосілецькій громаді і ми бачимо, що «Пункт Незламності» закритий, це не припустимо. Тому, що ви знаєте, що позиція президента, що вони повинні працювати цілодобово. Незважаючи на те чи є електроенергія в населеному пункті чи її немає», — підкреслив Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Голова громади виправдовується, насправді усі пункти працюють у цілодобовому режимі, а закрили його на пару хвилин.

«Цілодобово працює чесне слово. Я можу вас у будь-який пункт завезти, вони працюють цілодобово, усім забезпечені, зараз самі усе побачите. Нові генератори стоять, вода, аптечки, сухпайки, печиво, чай, кава», — говорить голова Старосілецької громади Олег Куцаківський.

Аналогічна ситуація і у селі Довжик неподалік Житомира. Пункт зачинений й поруч немає чергових. Кілька точок перевірили і у Коростишеві. У Будинку культури та школі побачили усе необхідне, а от у міській раді він хоч і є, але не облаштований, тож тут пообіцяли відреагувати на зауваження.

А от у приклад, каже народний депутат усім варто поставити рятувальників, незалежно від громади, у пунктах, які розгорнули ДСНС чітко розподілені обов’язки й відпрацьований алгоритм прийому громадян.

«Є аптечка, є водичка, все необхідне є. Є місце діткам погратися, також для мам якщо будуть звертатися з маленькими дітками. В принципі усім забезпечені в достатній кількості», — говорить начальник 20 ДПРЧ Коростишева Андрій Борович.

«Ми побачили сьогодні «Пункти Незламності» Державної служби надзвичайних ситуацій, звичайно, це зразкові «Пункти Незламності». ДСНС розгорнуло швидко, оперативно, в них є все. В них є цілодобове чергування, вони знають як потрібно зустрічати людей», — каже Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Закінчили перевірку у Житомирі. Тут оглянули ліцей №22, пункт, який розгорнула ДСНС та залізничний вокзал, останні теж отримали зауваження щодо роботи.

Попри певні недоліки, зазначає нардеп, із першочерговими обов’язками у громадах впорались, утім подекуди потрібні доопрацювання.

«Ми були без попередження, це було важливо, щоб нас не зустрічали, не готувалися, ви бачили, що центри присутні, люди присутні, все необхідне мінімальне там знаходиться. Загалом, я вважаю, оцінка 4 по 5-ти бальній шкалі, але треба ще працювати, це має бути спільна робота», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

В свою чергу перший заступник голови Житомирської районної державної адміністрації розповів куди звертатися людям, якщо «Пункт Незламності» зачинений.

«У Житомирському районі близько 190-ти пунктів облаштовані. Якщо пункти закриті, насамперед потрібно звертатися до органів місцевого самоврядування, якщо це вже не діє, то потрібно звертатися до районної державної адміністрації, до обласної адміністрації. Є гарячі лінії, є перелік телефонів, по яким можна проінформувати, що пункт незламності не працює, який мав би працювати. Ну я думаю, що в нас такого не буде, будуть усі працювати», — повідомив перший заступник голови Житомирської районної військової адміністрації В’ячеслав Авраменко.