У Житомирській міській раді під час виконкому розповіли яким буде бюджет у наступному році (ВІДЕО)

У міській раді підсумували, що до кінця року допомога військовим частинам із тими коштами, що вже виділили сягне 200 мільйонів гривень. Закладатимуть гроші на підтримку і у наступному році, утім не афішують у якій сумі.

«В наступний бюджет, ми розраховуємо, що дуже велика частка піде на потреби наших військових. В цьому році до кінця, я думаю, в нас буде сума близько 200 млн грн, які бюджет Житомирської міської територіальної громади спрямував на потреби військових. На сесії, яку будемо проводити, ще будемо виділяти кошти на потреби наших військових частин. На наступний рік так само великі кошти закладаються в резервний фонд для того, щоб мати можливість реагувати на ті виклики, які будуть», — розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Тож на наступний рік резервний фонд складатиме понад 360 мільйонів гривень. А загалом у 2023-му році в бюджеті міста передбачили майже 3 мільярди 200 мільйонів гривень. По джерелах надходжень загального фонду найбільшим є податок на доходи фізичних осіб, він планується на рівні 87% від очікуваних надходжень 2022 року.

«Загальний фонд місцевого бюджету на 2023 рік планується затвердити в сумі 2 млрд 965,2 млн грн, по спеціальному фонду – 563,8 млн грн. По джерелах надходження загального фонду найбільшим джерелом це є податок на доходи фізичних осіб, він планується на рівні 87% від очікуваних надходжень 2022 року. Єдиний податок, податок на майно, акцизний податок запланований в сумах орієнтовно на рівні 2022 року. Виконання спеціального фонду планується трохи менше, ніж на 2022 рік, і буде уточнено в процесі виконання і надходжень до спеціального фонду. По показниках бюджету – врахований індекс цін 128%, мінімальна зарплата 6700 грн, прожитковий мінімум 2684 грн, а також вперше значно зростає сума реверсної дотації – дотації, яка вилучається з нашого бюджету: 379 млн грн зараховується до державного бюджету і вилучається з бюджету місцевої громади», — доповіла директорка департаменту бюджету і фінансів ЖМР Діна Прохорчук

Тим часом Житомир піднявся по рейтинговій сходинці по надходженням ПДФО на одного жителя міста й став 5-им. До цього місто знаходилося завжди на 8 чи 9-й сходинці. Власні доходи бюджету розподілили на сплату реверсної дотації, на податки для фінансування бюджетних установ в сумі понад півтора мільярди гривень та на податки для виконання заходів цільових програм на суму понад 650 мільйонів гривень. В бюджет розвитку закладено обов’язкові платежі з погашення кредитів.

«В бюджеті розвитку плануємо лише першочергові видатки на суму 43,7 млн грн. Також бюджет розвитку буде уточнено по видатках після того як завершиться бюджетний рік. Найбільшим нашим розпорядником 1 млрд 130,2 млн грн є департамент освіти міської ради. Вперше бюджет затверджується без урахування освітньої субвенції: на сьогодні вона ще не розподілена і буде ще додатково доведена Кабінетом Міністрів. Заробітна плата по всій бюджетній сфері залишається на рівні поточного року, без зростання», — додала директорка департаменту бюджету і фінансів ЖМР Діна Прохорчук.

Директорка фінансового департаменту також розповіла, що збільшилися видатки на оплату енергоносіїв та соціальне забезпечення. Й водночас зменшили видатки на продукти харчування до кінця року, поки діти на дистанційці, що дозволить заощадити кошти.