У Житомирі 14-й рік поспіль транслюють фільм в рамках міжнародного фестивалю (ВІДЕО)

Це перші кадри фільму «Будинок зі скалок». Вихователька будить дітей і здавалося б нічого не звичайного, утім це воєнна історія зі Сходу України, як педагоги намагаються для малечі з дитбудинку створити безпечний простір зовсім близько від лінії фронту. Цьогорічний мандрівний Docudays носить назву «Надзвичайний стан».

«Тема цьогорічного фестивалю «Надзвичайний стан». Тобто, це про те, в яких умовах ми зараз живемо і це фільми документальні. Це фестиваль документальних фільмів про права людини, які ще більше порушуються в умовах війни, аніж у мирному житті. Тому ось такі зустрічі й обговорення вкрай важливі», — говорить координаторка Мандрівного Docudays UA на Житомирщині Оксана Трикоз.

Переглянути фільм прийшло близько 100 житомирян, серед них і старшокласники 25-го ліцею, який на початку війни зруйнувала російська ракета.

Школярка зазначає, такі фільми потрібно дивитися усім, як дорослим, так і дітям, аби краще розуміти один одного і краще знати історію.

Про розуміння один одного не з чуток знає Надія. Жінка змогла вирватися із окупованої Каховки, що на Херсонщині разом із дітьми і от уже кілька місяців живе у Житомирі, каже навіть після пережитого жаху вирішила навпаки частіше дивитися документальні фільми, аби знати, що увесь цей час відбувалося на Сході країни.

Зйомки цього фільму на Донбасі тривали понад 2 роки, а світова прем’єра стрічки відбулася у січні 2022 року, його створили у копродукції Швеції, Фінляндії, Данії та України за підтримки Держкіно. Після перегляду стрічки глядачі матимуть можливість поспілкуватися із тими, хто її створив.

Після виходу у світ, стрічка неодноразово перемагала на міжнародних фестивалях й отримала головну нагороду, ставши найкращим фільмом на конкурсі у Празі. Тим часом це не остання картина, яку зможуть подивитися житомиряни. Також відбудеться показ фільму «Фортеця Маріуполь. Орест» знятий нашим земляком Дмитром Козацьким, «азовцем», якого звільнили із російського полону. А поки у залі відкрили його фотовиставку. Завершать фестиваль у Житомирі стрічкою «І кожна річка», у якому покажуть, як від війни страждає і наша природа.