Візит Естонської делегації до Житомира: передали 11 автобусів на область (ВІДЕО)

Житомирщину вкотре відвідала делегація з Естонії. Цього разу серед поважних гостей Президент Естонського парламенту Юрі Ратас. У Житомирі посадовець вперше, тож вирішив оглянути руйнування, які зазнало місто внаслідок ворожої агресії росії та подивитися як українці тримаються. Тому делегація заглянула і до одного з Пунктів Незламності. Після побаченого Юрі Ратас запевнив, пліч-о-пліч з Україною Естонія буде до переможного кінця, який обов’язково настане.

«Ви боретесь щодня не лише за свою свободу, а й за нашу свободу та незалежність. І сьогодні в Житомирі я такий гордий, що ми можемо трішки підтримувати вашу боротьбу. І завжди для нас буде важливо підтримувати відновлення та реставрацію вашої країни», — каже Президент Рійгікогу (Парламенту Естонії) Юрі Ратас.

Саме ця країна стала першою, хто прийшов на допомогу Україні та взяла під патронат саме нашу область. І вже наразі активно докладає зусиль над її відбудовою.

«У нас вже є кілька об’єктів відновлення. Це міст в Малині, садочок в Овручі. І мені дуже хотілося б, як українцю, як члену парламенту, щоб всі країни були такі віддані та рішучі у підтримці України, як сьогодні Естонія», — говорить Народний депутат України, партія «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Окрім відбудови, Естонія першою почала виділяти озброєння для України. Наразі готується 9-й пакет військової допомоги, а також в планах передати 3-й польовий шпиталь для ЗСУ. Продовжується підтримка і з поновленням транспорту в регіонах, адже з початком широкомасштабного вторгнення багато власної техніки було передано на потреби захисників.

«Майже 100 автобусів було передано нашими громадами. Автобуси, які перевозили дітей, цивільне населення, було передано до Збройних Сил України для того, щоб наших бійців могли доставляти на передову», — каже начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

14-го грудня Естонія передала чергову партію автобусів для України. Цього разу приїхало 26 одиниць, які розподілено між 4-ма областями країни: Житомирською, Полтавською, Харківською та Київською. Наш регіон отримав найбільше – 11.

«Всього 44 автобуси. Перші 5 влітку попрямували до Бучі, бо вони потребували найбільше. Потім ми отримали різні запити через міністерство і відповідно до своїх можливостей намагались їх забезпечити. Оскільки ми зосередились на Житомирщині, вирішили дати регіону трішки більше», — говорить Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск.

Ознайомилась делегація і з тим, як відбувається навчання в умовах війни, завітавши до Житомирської політехніки. Цьогорічна вступна кампанія попри все стала для університету найуспішнішою, а для студентів тут створюють усі умови для комфортного та безпечного навчання. Крім того університет працює над кіберполігоном, реалізувати який може також допомогти Естонія.

«Ми б хотіли спробувати подати такий проєкт між Таллінським технічним університетом та нашим, а також кіберцентром НАТО, для того, щоб провести наукові дослідження в цьому напрямку по кібербезпеці, кібератакам. Ну і створити кіберполігон на базі нашого університету, аби використовувати його для попередження, в першу чергу, кібератак. І з іншою метою, не лише попереджувати, але й проводити відповідні кібератаки установ країни-агресора», — сказав ректор ДУ «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

Загалом, Естонія висловила своє прагнення і надалі підтримувати Україну та допомагати долати усі виклики, котрі приносить війна.