Робоча зустріч податківців і представників лісгоспів Житомирщини, які перебувають у стані ліквідації та приєднання до «Лісів України»

Робоча зустріч податківців і представників лісгоспів Житомирщини, які перебувають у стані ліквідації та приєднання до «Лісів України»

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбулась робоча зустріч з керівниками та головними бухгалтерами держаних підприємств Житомирщини, що належать до сфери управління Державного агенства лісових ресурсів України. Про це повідомляє ДПС у Житомирській області.

«Зустріч відбулась з метою проведення роз’яснювальної роботи щодо законодавчих вимог по порядку зняття з обліку платників та дій, які необхідно вжити для завершення ліквідаційних процедур державних підприємств», – йдеться у повідомленні.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів Головного управління ДПС у Житомирській області та заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Смічик.

Начальник управління податкового аудиту Ірина Ємельянова зазначила: «Станом на сьогодні виникають обставини, які унеможливлюють проведення перевірок та проходження процедур ліквідації підприємств з наступних причин: не подано до контролюючого органу план реорганізації; наявність податкового боргу; не складено та не затверджено передавальний акт між підприємством, що приєднується, і підприємством-правонаступником; не анульовано свідоцтво платника ПДВ; не звільнено або переведено найманих працівників до підприємства-правонаступника; наявність судових спорів з контролюючими органами, вилучення документів правоохоронними органами; не подано до контролюючого органу ліквідаційну податкову звітність, а саме: ліквідаційний баланс, декларацію по податку на прибуток, звітність по ЄСВ, тощо; не закрито розрахункові рахунки в установах банків; не знято з обліку земельні ділянки, інше нерухоме майно відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зазначене вище, в свою чергу, призведе до затягування процедури зняття з обліку в контролюючих органах платників податків».

Начальник управління оподаткування юридичних осіб Денис Мельниченко звернув увагу присутніх, що якщо платник податку ліквідується, останнім податковим періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації. З огляду на те, що дата ліквідації може припадати на початок або середину звітного кварталу / року, то платник податку на прибуток підприємств може подати останню ліквідаційну декларацію починаючи з дня внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ліквідацію юридичної особи, але не пізніше 1 березня 2023 року. Сплатити задекларовані зобов’язання у разі подання ліквідаційної декларації необхідно не пізніше дня її ліквідації.