У Бердичеві та Звягелі підтримали програму компенсації вартості генераторів для багатоповерхівок (ВІДЕО)

Програма часткової компенсації вартості генераторів для багатоповерхових будинків запрацювала вже в декількох містах України. Вчора до їх кількості доєднався і Бердичів. Відповідне рішення під час засідання міської сесії депутати підтвердили майже одноголосно.

Ініціювали рішення депутати фракції «Слуга Народу». Кажуть, в першу чергу, зробили це заради людей, аби у період довготривалої відсутності світла мешканці багатоповерхівок могли хоча б зарядити гаджети та випити гарячого чаю. Та для компенсації частини коштів мають бути відповідні генератори.

«Ми прописали, що генератор має закуповуватись від 3 КВт і більше. Ми не обмежували до 5, наприклад, тому що ми розуміємо, що будинки є різні: є великі, є маленькі, і для того, щоб ОСББ саме вирішувало якої потужності їм потрібен генератор, ми визначили, що це буде від 3КВт і більше», — каже голова фракції «Слуга Народу» Бердичівської міської ради Анна Левандовська.

Ситуація з електроенергією у Бердичеві, запевняють депутати, ще досить непогана. Світло хоч і вимикають, однак не на тривалий час. Та спостерігаючи за намаганнями ворога знищити енергетику усієї країни, варто підготуватися і до найгірших сценаріїв. Закуплені генератори встановлюватимуть в окремому приміщенні, користуватися яким зможуть усі мешканці багатоповерхівки.

«Сьогоднішні реалії говорять про те, що треба бути готовим. Генератори дають змогу людям отримати мінімальні потреби. Наприклад, зарядити телефони, нагріти чайник і попити гарячої води, включити обігрівач, якщо це невеличка кімната. Мова не йдеться, що генератор повинен надати повністю електроенергію в кожну квартиру. Це говориться про те, що буде визначена окрема кімната або об’єкт, де люди зможуть отримати свої мінімальні потреби», — сказав секретар Бердичівської міської ради, фракція «Слуга Народу» Богдан Коляда.

Працювати програма почне у наступному році, та зараз депутати вже закликають ОСББ визначати свої потреби та подавати заявки. Загалом по місту 192 об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, тож «Слуги Народу» сподіваються, що бодай частина з них візьме участь у проєкті.

«Я думаю, що такі ОСББ знайдуться, які мають можливості, адже це ще ж потрібні фінансові можливості і щоб погодились співвласники. Треба в них спільне рішення, вони проведуть собі певні збори. Вони визначаться, хто, які ОСББ визначились в закупівлі, з тими в нас буде створена комісія, будем дивитися на всі моменти, допомагати, підказувати і компенсувати людям ці витрати, які вони понесуть на закупівлю генетраторів», — говорить секретар Бердичівської міської ради, фракція «Слуга Народу» Богдан Коляда.

Таке ж рішення погодили і у Звягелі під часі засідання міської сесії. Там ініціаторами також стали «Слуги Народу». Спочатку депутати пропонували компенсовувати 95% вартості генераторів, однак зійшлись на 50-ти.

«Людям це дуже потрібно, тому що всі ці Пункти незламності, які в нас є, їх недостатньо. Якщо буде відключення світла навіть більше доби, ми не зможемо забезпечити всіх наших жителів електроенергією, щоб люди могли прийти, зарядити свої гаджети. Можливо в когось дітки маленькі, закип’ятити тієї ж води», — розповідає голова фракції «Слуга Народу» Звягельської міської ради Валентина Тростенюк.

Визначили депутати також і якої потужності можуть бути генератори, а саме від 2 до 5-ти кіловат. На реалізацію цієї програми в бюджет на 2023-й рік Звягельська міська рада заклала 900 тисяч гривень.