«Слуги Народу» продовжують звітувати: депутатка Житомирської облради Валентина Донець (ВІДЕО)

Очікування на цей рік були особливі. Валентина Донець, як депутатка Житомирської обласної ради, мала багато планів та ідей на 2022-й рік. Однак повномасштабна війна внесла свої корективи.

«З початком повномасштабного вторгнення я, мабуть, як і всі, вчилася жити в умовах війни. Звичайно, це був стрес, було переживання, страх. Був страх за сім’ю, за своїх близьких. Це був страх за службу, якою я опікуюсь, а саме материнство та дитинство. Ми вчилися працювати і народжувати саме в період війни», — каже депутатка Житомирської обласної ради, фракція «Слуга Народу» Валентина Донець.

І страх за свою сферу не був марним. Вже в перші дні війни від бомбардувань росії постраждав перинатальний центр у Житомирі. Та з кожним днем з’являлись нові і нові виклики.

«Ми вчилися приймати передчасні пологи, ми вчилися розгортувати пологові стаціонари в незвичних для нас умовах, в умовах підвалу. Ми вчилися і розгортали там операційні. Ми не могли відправити жінок із високої групи ризику Овруцького, Коростенського, Малинського району в обласний перинатальний центр через те, що він на деякий час випав зі строю і логістика була неможливою, люди були відрізані від обласного центру», — розповідає депутатка Житомирської обласної ради, фракція «Слуга Народу» Валентина Донець.

Тоді Валентина Донець взяла на себе відповідальність за життя людей та почала організовувати логістику, евакуацію та приймати переселенців. Шукати допомогу доводилось і за кордоном.

«Ми отримали дуже велику допомогу із Німеччини, Голландії. Звичайно, дуже вдячні Польщі, яка надала нам велику гуманітарну допомогу. Була допомога з Португалії, Великобританії, США. Завдяки цьому ми виграли час, виграли можливості», — каже депутатка Житомирської обласної ради, фракція «Слуга Народу» Валентина Донець.

Багато допомоги надавали українські благодійні фонди та волонтери. Валентина Донець говорить, вагітні жінки та породіллі з немовлятами, які тікали від війни, потребували всього, адже залишали майно, аби врятувати життя собі та дітям.

«Ми їм допомагали і їжею, і речами, допомагали психологічно. Для них дуже важливо було просто порозмовляти з ними. Ми давали і дитяче харчування. Допомагали нам і релігійні організації. Якийсь одяг приносили ми і наші родичі з дому, допомагали таким чином», — зазначає депутатка Житомирської обласної ради, фракція «Слуга Народу» Валентина Донець.

Наразі у депутатки теж залишається декілька родин, котрими опікується досі. Однак називає це не депутатською діяльністю, а обов’язком як українки. Отримуючи гуманітарку, Валентина Донець розподіляла її між медичними закладами як Житомира, так і області. Також допомагала військовим.

«Ми їм пересилали спальні мішки, одяг, медикаменти. Знову ж таки якісь засоби особистої гігієни. В цьому мені хотілося б допомагати більше, тому що з перших вуст знаю як там живуть люди, в чому мають потребу», — каже депутатка Житомирської обласної ради, фракція «Слуга Народу» Валентина Донець.

Бере участь Валентина Донець і у допомозі з відбудовою нашого регіону і є членом групи Україна-Естонія. Саме ця країна завдяки плідній роботі депутатів партії «Слуга Народу» погодилась відновити пошкоджені об’єкти нашої області.

«На сьогоднішній день почалось будівництво дитячого садочку з нуля, будівництво модульного дитячого садочку в м. Овруч. Знову ж таки виділені кошти і на будівництво мосту в Народицькому регіоні», — сказала депутатка Житомирської обласної ради, фракція «Слуга Народу» Валентина Донець.

Нещодавно Валентина Донець повернулась із Талліну, де відбувся Другий форум відновлення: Житомирщина, де учасникам презентували проєкт відновленого 25-го ліцею, котрий підготувала Португалія. Зараз же депутатка мріє про майбутнє, обмірковуючи плани та ідеї на наступний рік. Вірить, що в Україні настане мирне життя, зруйновані об’єкти відбудуються, а всі українці повернуться додому.