Впродовж трьох днів у Житомирі обговорювали нову освітню концепцію для 25-го ліцею (ВІДЕО)

Чому, відбудовуючи школи, необхідно відновлювати не лише стіни? У Житомирі пройшла перша дискусійна панель зі створення нової освітньої концепції 25-го ліцею. Благодійний фонд «savED» разом із Житомирською міською радою та Малою академією наук України підписали меморандум про співпрацю.

«Не складно відновити будівлю, не складно відновити стіни цієї школи, набагато складніше надати новий дух, наповнити новим змістом і дати трішки іншу атмосферу нашим навчальним закладам», — каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Я дуже хочу щоб через 5-10 років, коли житомирян будуть запитувати «а що, власне, цікавого є у вашому місті, чим воно унікальне?», щоб кожен житомирянин, разом з музеєм Космонавтики, з вулицею Михайлівською, з парком Шодуара, говорив про школу №25», — сказала директорка благодійного фонду saved Оленка Северенчук.

Така трансформація в освітньому процесі необхідна, адже вже сьогодні ми конкуруємо з європейськими школами, куди виїхали наші діти, – зазначив міський голова. Тому впродовж трьох днів представники освіти, влади, бізнесу та громадськості обговорювали нову освітню концепцію, де у кожного своя місія.

«Я є ініціатором цього процесу з відновлення ліцею і не тільки відбудови, а й побудови нового формату освіти. Відчуваю безпосередню відповідальність за цей процес, тому буду долучатися як тільки можу», — говорить президент Житомирського бізнес клубу Вадим Ліскі.

25-ий ліцей неодноразово був переможцем у різних конкурсах. Входив до сотні найкращих навчальних закладів України, тому важливою складовою є не лише його відбудова, а нова програма.

«Очікування ті, щоб повернути дітей в Україну, тому що діти вже навчаються за кордоном і здобувають знання, здобувають якісні знання. Хотілося б таким же чином розробити цю стратегічну сесію, освітню програму, для того, щоб повернути дітей у наш рідний заклад», — сказав директор Житомирського міського ліцею №25 Іван Денисюк.

Статистика зруйнованих освітніх закладів України, за період воєнного стану, шокуюча: понад 2,5 тисячі зазнали ушкоджень, 406 зруйновано. Директор Малої академії наук, який бере участь у розробці нової програми каже, бачив руйнування на власні очі.

«Я, насправді, зруйновані школи за останній рік бачу більше, аніж нормальні. В силу того, що беру участь у бойових діях і для мене принципово важливо, щоб ми не просто відбудували школи, щоб ми зробили такий ренесанс української освіти, щоб це була абсолютно нова якість, щоб противник не тільки не досягнув своєї мети – відкинути нас у розвитку назад, а щоб нашою відповіддю йому, за ці зруйновані школи, повинна бути поява новітніх освітніх закладів, які компенсують всі ті столітні втрати української інтелектуальної еліти, які ми в цій імперії понесли», — розповідає директор Малої Академії наук України Оксен Лісовий.

Наша сила в знаннях, вважає депутатка Житомирської міської ради, адже це потужний фронт, який також веде до перемоги. Тому місто працює над тим, щоб створити освітній простір у центрі міста.

«Коли ми говоримо про 25 ліцей, то це концепція всього міста, через цей ліцей ми маємо змінити освіту всього нашого міста. І коли ми говоримо про цей простір, це не про те, щоб зробити дітей, а зробити середовище, в якому вони навчяться вчитися», — говорить депутатка Житомирської міської ради Людмила Зубко.

Усі учасники освітньої сесії визначили пріоритети роботи, над якою працюватимуть упродовж 9 місяців. Підписання меморандуму та початкова стратегічна сесія – це старт великої роботи. Попереду розробка концепції, стратегії та курикулуму ліцею №25. Вже в листопаді планується публічне представлення результатів роботи.