Проєкт «Важливий кожен» триває: Старосілецька та Глибочицька громади (ВІДЕО)

Рис, макарони, олія, чай, сіль, консерви. Загалом 11 найменувань входять до продуктового набору, що отримують самотні люди старше 70-ти років в рамках проєкту «Важливий кожен». Понад 300 пакунків отримали мешканці Старосілецької громади.

«У нас багато проживає таких людей, малозахищених, старше 70-ти років. Люди в сільській місцевості, вони все життя важко працювали, на сьогодні в них малий дохід, отримують малі пенсії. Це ті люди, які найпершими потребують допомоги благодійного фонду», — каже голова Старосілецької громади Олег Куцаківський.

Допомогу отримали мешканці 16 населених пунктів громади. Тим, хто не зміг особисто прийти на вручення, набори розвезуть по домівках. У більшості рідні та близькі зараз тримають оборону країни. У пані Ольги онук щойно повернувся із Бахмута. Та жінка зізнається, вона хоч і сама вдома, та тримається заради всієї України.

«Я сама живу, діти приїжджають, приходять. Хай я стара вже, але ще ж город тримаю, хазяйство. Тримаюся, мушу триматися», — говорить пенсіонерка Ольга.

Отримала продуктовий набір і пані Надія. Жінка як ніхто інший знає як важко дається волонтерам зараз зібрати допомогу, адже її онук голова одного з найбільших благодійних фондів України. Та зараз пенсіонерка також залишилась сама, однак не втрачає віри.

«Він їздить по всьому світу, щоб ми перемогли, щоб тільки ми перемогли. Невістка також захищає країну, відправили у Северодонецьк. Баба сама вдома, але я терплю, прошу Бога, щоб він нашу Україну зберіг», — сказала пенсіонерка Надія.

Наступними отримали допомогу і мешканці Глибочицької громади. Голова зізнається, як тільки дізнались про старт регіональної ініціативи, почали працювати над документами та заявками.

«Я не міг не погодитися, не міг разом з колегами не організувати цей захід. Ми сьогодні зібрали всіх можливих людей, які можуть рухатися, яких ми звезли з 13-ти наших населених пунктів», — розповідає Глибочицький сільський голова Сергій Сокальський.

Та більшість із них не можуть самостійно пересуватися, тому їм продуктові набори доставлять по домівках. Отримав допомогу і Яків. Чоловіку 86 років, зізнається, зводити кінці з кінцями важко, та тримається. Хоч діти та внуки допомагають, однак приїжджають рідко.

«Я ще не роздивився, але дуже вдячний тим, хто організував це, «Чисті Серцем» і Буткевичу. Я від душі дякую, я думаю, це не тільки мої слова, а й усієї цієї публіки, хто отримав», — каже пенсіонер Яків.

«Важливий кожен» діє лише на території Житомирської області. Спочатку участь у проєкті взяли 55 громад, поступово доєднуються інші. Вже зараз учасниками стали 58 громад. Благодійники кажуть, для них важливі особисті зустрічі з людьми.

«Ми об’їздили вже 27 територіальних громад. Як я вже зазначала, для нас дуже важливо, щоб ми особисто приїжджали, щоб особисто бачили літніх людей, їхні очі, посмішки. Бо ця енергія, яку вони нам дають, — це основна мета, заради якої ми і робимо цей благодійний проєкт», — розповідає представниця благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

Реалізаторами проєкту стали благодійні фонди BGV Геннадія Буткевича та «Чисті Серцем», а ось ініціатором виступив Народний депутат України Арсеній Пушкаренко. У рамках першої хвилі планують роздати 20 тисяч продуктових наборів, та вже поступово готують старт другого етапу.

«Я радий, що у ці святкові дні нам вдалось підтримати старше покоління, яке будувало Україну, яке виховувало наступне покоління. В принципі, перший етап проєкту вже підходить до кінця, але сам проєкт тільки починається. Ми бачимо відгуки, позитивні характеристики нашого проєкту, тому ми плануємо весною, я думаю, до Великодня, наступний етап проєкту. Він буде містити більшу кількість наборів та більшу кількість категорій», — каже Народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Благодійники переконують, їхні набори – це не лише продукти, це про вдячність, підтримку та емоцію. Закінчити перший етап проєкту «Важливий кожен» планують до Водохреща.