У Житомирі пройшли заходи до Дня Соборності України (ВІДЕО)

105 років тому – 22 січня 1918 року – Українська Народна Республіка проголосила незалежність і розпочала боротьбу за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». З 1999-го року цього дня відзначають День Соборності. З нагоди свята у Житомирі представники влади міста та області урочистим встановленням лампадок та покладанням квітів вшанували тих, хто впродовж років виборював право України на цілісність.

Лампадки встановили біля пам’ятнику «Захисникам України у війні з російським агресором», стели Героям Небесної Сотні, пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та пам’ятнику Івану Огієнку, який власне і був ініціатором заснування Дня Соборності. Заступник голови Житомирської ОВА Юрій Денисовець говорить, у такі моменти розумієш якою ціною українцям дається Свобода.

З нагоди Дня Соборності житомирянин Олег Земнухов започаткував акцію Нитка Єдності, в рамках якої усі охочі можуть долучитися до плетіння нитки за старовинним звичаєм, яка символізуватиме об’єднання України.

Доклали руку до плетіння і представники влади міста та області. Кажуть, таким чином відчувають, що змогли долучитися до об’єднання країни.

До плетіння нитки єдності долучались і прості житомиряни, вкладаючи у свої дії особливий сенс.

Автор акції говорить, долучатися можуть усі області та навіть країни, в яких зараз доводиться переховуватися нашим українцям. В кінці проєкту із усіх ниток буде зроблено або пояс, або рушник єдності, залежатиме від кількості матеріалів. Сьогодні ж соборність для України має особливе значення. Це і деокупація всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.