Про рік роботи відзвітував секретар Малинської міської ради Василь Майстренко (ВІДЕО)

2022-й рік розпочався для Малинської громади з амбітних планів. Згадує секретар міської ради Василь Майстренко.

«Було заплановано капітальний ремонт асфальтового покриття на більш ніж 14 вулицях міста Малина. Це були центральні вулиці: Грушевського, Огієнка, раніше була Кримська, після повномасштабного вторгнення змінили назву на Степана Бандери», — каже секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Та широкомасштабна війна внесла свої корективи. Василь Майстренко зізнається, основна увага приділялась оборонному комплексу, адже громада опинилась лише за кілька десятків кілометрів від активних бойових дій.

«Ми виділяли кошти, це було більше півтора мільйона гривень на наш військкомат. Забезпечували харчування як військовим, так і нашій територіальній обороні. І зараз в 2023 році ми продовжуємо це робити», — говорить секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Коли ж на початку березня ворог ракетним ударом повністю знищив будівлю військкомату, виділили інші приміщення, в яких була можливість продовжувати роботу. Заради захисту громади та усієї України, згадує Василь Майстренко, об’єднались усі мешканці. Спільними зусиллями у Малині почали виготовляти бронежилети для територіальної оборони.

«Це були металеві заготовки, ми їх взяли під форму. Дівчата шили з тканини, знайшли гарну. І ми передавали нашим ТрО, оскільки у них на той час, на жаль, ще цього не було. Просили військових, вони нам випробовували їх, і ТрО також випробовували. Казали, що вони витримують», — розповідає секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Восени громада постійно зазнавала бомбардувань. Лише за один вечір було пошкоджено усю центральну площу міста. Тоді було прийнято рішення проводити евакуацію населення. І в першу чергу дітей.

«З допомогою наших народних депутатів, зокрема Тетяни Грищенко, ми організували евакуацію дітей до Карпат. Там вони знаходились в більш-менш безпечному місці, не чули сигналів сирен та не ховались по підвалах», — зазначив секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Поступово для підтримання життєздатності громади почали залучати підтримку міжнародних організацій. Зокрема ЮНІСЕФ, Червоний Хрест. Однією з вагомих допомог став екскаватор, який надали благодійники, та який зараз використовується як для потреб громади, так і військових. Особливу співпрацю, говорить Василь Майстренко, мають з Естонією.

«Вони нам надають допомогу у відбудові мосту. Це важливий об’єкт, який з’єднує 2 частини міста. Без нього у нас дуже великі незручності для наших людей. Плануємо, що у 23-му році він відбудується та буде служити нашій громаді», — каже секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Окрім того, Естонія планує допомогти відбудувати пошкоджену школу мистецтв, котра також постраждала внаслідок бомбардувань. Отримали від Естонії і автобус, який зараз займається перевезенням дітей. Та попри постійні обстріли та небезпеку, до Малинської громади все одно прибували переселенці. Їх було більше 2-х тисяч.

«Забезпечувались продуктами харчування, медикаментами. У нас працювали волонтерські штаби, де кожному надавалась необхідна допомога», — каже секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Забезпечували людей прихистком. Тимчасове житло надавали і місцевим, котрі втратили свої домівки внаслідок бомбардувань росії. Та навіть в таких умовах, говорить Василь Майстренко, депутатський корпус не припиняв роботу.

«За цей період у нас проведено 12 сесій, прийнято 227 важливих рішень, які стосувались безпосередньо нашої громади. Після повномасштабного вторгнення всі працювали як один. У нас не було поділу на політичні фракції чи групи», — повідомив секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

Хоча 2022 рік змінив плани Малинської громади, дещо із задуманого все ж таки вдалось реалізувати. Наприклад, запущено в експлуатацію новий спортивний майданчик.

«Завдяки підтримці нашого народного депутата Тетяни Грищенко нам вдалось закінчити будівництво нового сучасного стадіону, де наші дітки займаються, проводять турніри, змагання. Я думаю, що ми обов’язково маємо перемогти у цій війні і зробити усе для нашої громади, дітей та майбутнього», — сказав секретар Малинської міської ради Василь Майстренко.

До інших планів Василь Майстренко запевняє, повернуться після Перемоги. А поки вдячні Збройним Силам, медикам та усім небайдужим за те, що зберегли громаду та продовжують впевнено боронити державу.