У Житомирі малоповерховим будинкам перерахують платіжки за опалення (ФОТО; ВІДЕО)

У Житомирі малоповерховим будинкам перерахують платіжки за опалення (ФОТО; ВІДЕО)

Житомирський виконком вирішив перерахувати платіжки за опалення жителям 1-4-х поверхових будинків, в яких не встановлені теплові лічильники. До цього споживачам доводилось переплачувати.

«В свій час в нас була програма зі встановлення лічильників по багатоквартирним будинкам Житомира. Навіть, була така ситуація, що після встановлення лічильника на двоповерховому будинку, в людей платіжка за опалення значно зростала, бо переважно ці будинки одноповерхові, двоповерхові, малоквартирні вони старі і про теплозбереження там мови нікої нема. Люди після встановлення лічильника отримували набагато більший платіж, тому ми фактично штучно стримували встановлення лічильників по цим будинках, щоб люди не платили більше», – зазначив міський голова Житомира Сергій Сухомлин. 

В Теплокомуненерго кажуть, прийняте рішення дозволить виконати перерахунок спожитої теплової енергії та точніше порахувати суму сплати за тепло.

«Такі будинки здебільшого мають нетипове планування: високі стелі та більшу квадратуру зовнішніх стін. Фактична формула розрахунку за теплову енергію «спирається» на метр квадратний, тоді як у таких будинках варто обраховувати об’єм», — кажуть у Теплокомуненерго. 

За словами міського голови, в минулому році набрала чинності постанова 315 КабМіну, згідно якої у будинках, де немає лічильника виводилися додаткові коефіцієнти, що збільшувало плату за опалення. 

«Фактично, наше управління, вручну, місяць займалися цією роботою, бо по кожному будинку потрібно було відпрацювати, вирахувати, перерахувати і в людей значно зросла плата за опалення, хоча тариф не змінювався. Після цієї роботи, ми, фактично, перераховуємо цим людям вартість опалення і значно її зменшуємо. Знайшли яким чином це зробити. Перерахунок стосується 114 будинків. Спочатку опалювального сезону те, що люди переплатили, піде в рахунок майбутніх платежів. Перерахунок буде зроблений до наступних платежів», – каже Сергій Сухомлин.

Начальник управління комунального господарства міської ради Олександр Марцун уточнив, що рішення стосується лише мешканців, які живуть в малоповерховій забудові перших-четвертих поверхів, і тих будинків, де немає лічильників.