Найбільш постраждала громада: як минув рік для Малинщини (ВІДЕО)

Малинська громада була створена у 2020-му році. За цей час було напрацьовано чимало проєктів та домовленостей, спрямованих на покращення життя громадян. Та вже у 2022-му авіабомбардування, близька лінія фронту, просування військової техніки змінили плани керівництва.

За декілька десятків кілометрів від Малинської громади точилися запеклі бої. З першого дня вторгнення було створено оперативний штаб і пункт збору допомоги як для військових, так і населення. Громада мала потребу в продуктах, постало питання забезпечення хлібом.

Забезпечували продуктами та ліками і ті населені пункти, котрі опинились найближче до лінії вогню. Та поступово постало питання евакуації населення, адже мало не щодня громада почала потерпати від обстрілів ворога.

Також організовували евакуацію людей за кордон. Було розгорнуто усі харчоблоки, завдяки яким їжею було забезпечено понад 3 000 осіб – військових та цивільних. Впродовж повномасштабної війни Малинська громада виділила близько 20 мільйонів гривень на потреби ЗСУ та ТрО.

Надавали у громаді допомогу і переселенцям, які масово тікали з Київщини. Забезпечували житлом, гуманітарною допомогою, а також організовували перенаправлення у інші більш безпечні міста України, адже Малинщина зазнала найбільших руйнувань внаслідок агресії ворога.

Коли ворог вийшов за межі області і люди почали повертатися у громаду нагальним питанням стала відбудова. Завдяки допомозі обласної військової адміністрації вдалося відремонтувати заклади культури, освіти, медицини.

Витрачено близько 2 мільйонів гривень на відновлення будинків, які потребували капітального ремонту. Та війна не минає безслідно і для економіки в громаді. Навесні майже усі підприємства зупинили свою роботу, та вже зараз рівень виробництва поновлено до 50%.

Значний спад сільськогосподарського підприємства спричинили залишені внаслідок бойових дій вибухонебезпечні предмети. Аби провести посівну варто було спочатку зачистити території. Лише після спільних зусиль ДСНС, міської та обласної влад аграрії змогли зайти на поля.

Безупинно працювали і комунальні служби. Підтримувався температурний режим і у покинутих оселях. Жителі громади отримували усі послуги, такі як тепло- та водопостачання, водовідведення, прибирання сміття. Проводились ремонти пошкоджених доріг. Було встановлено вишки мобільного зв’язку та проведено інтернет до ряду сіл. Актуальним було і питання медицини.

У 2022-му році в лікарні запрацювало 2 кисневі станції. Було придбано 2 твердопаливних кота, лапароскопічну стійку, рентгенапарат та інше. 25 дітей громади було оздоровлено у Німеччині, Хорватії та Італії. 250 дітей відвідали санаторій у Яремче. Активно підтримувала громада і міжнародні зв’язки.

Окрім того Естонія підтвердила свою готовність допомогти відбудувати зруйнований міст та має намір долучитися до відновлення пошкодженої школи мистецтв. Наразі у громаді повністю поновлено навчальний процес, безупинно працює соціальна сфера. Забезпечено транспортне сполучення, збудовано 2 переправи. Загалом, говорить міський голова, громада впоралась, а люди проявили себе максимально гідно. І додає, докладають усіх зусиль, аби якомога швидше святкувати Перемогу.