Зібрали допомогу й вирушили на Харківщину: як нині живуть деокуповані міста (ВІДЕО)

Руйнація та гуманітарна криза – те, що залишив після себе «рускій мір». Із гуманітарною допомогою до звільнених міст Харківщини вирушили і представники Житомирщини. Український прапор над Балаклією бійці ЗСУ підняли 11 вересня.

Майже пів року люди жили в окупації, відео як місцеві зустрічали військових облетіло усю країну.

Нині місто поступово повертається до мирного життя, та навколо ще багато руйнацій, аби відновити будинки та інфраструктуру знадобляться роки. Армія росії поставила ці громади на межу виживання, тут бракувало їжі та ліків.

«Громада, не тільки місто, а це й 14 старостинських округів, в які входить 37 населених пунктів, були без світла, без газу, місто було частково із газом, але без світла. Треба було відновити водопостачання, газ та світло», — каже начальник Балаклійської міської військової адміністрації Віталій Карабанов.

У Балаклію депутати з Житомирщини приїхали, аби передати гуманітарну допомогу та дізнатися, чим можуть ще допомогти.

«Нам було сьогодні важливо, що ми відвідали ці громади, що ми зустрілися з цими людьми і змогли передати допомогу. Долучилися до формування і передачі гуманітарних вантажів Олевська, Брусилівська, Березівська територіальні громади, БФ «Чисті серцем», БФ «BGV» і, звичайно, Ірина Гладка наш відомий житомирський волонтер. І ось так гуртом ми організувалися і приїхали», — сказав Народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Секретар міської ради розповідає, що робіт з відновлення громади ще багато, тому допомога потрібна завжди.

«Те, що ми робимо, інколи здається, що це замало. Повірте мені, ми чесно робимо дуже багато. І коли мені Житомирська область зателефонувала і запитала: «Потрібна допомога?». Потрібна допомога… і вони приїхали. Розумієте, що сьогодні у нас верстви населення всі вразливі. Повертаються і молоді родини, які втратили роботу. Вони вразливі? Вразливі», — розповідає секретар Балаклійської міської ради Оксана Бондар.

Начальник військової адміністрації каже, не можливо було б поступово відновлювати території, якби не допомога від волонтерів та колег.

«На сьогоднішній день запрацювали банківські установи, працює ЦНАП, всі соціальні виплати, пенсійний фонд, нотаріальні контори запрацювали. Поліція, ДСНС, СБУ, усі працюють у штатному режимі», — сказав начальник Балаклійської міської військової адміністрації Віталій Карабанов.

Так само поступово відновлюється й Ізюм. Над цим містом ворог встановив контроль на початку квітня, а 14 вересня стало відомо про його звільнення. Після «руського миру» тут знищено 70% усіх будівель й виявлено сотні масових поховань. Серед загиблих – закатовані цивільні, військові й ті, хто гинув під завалами. Підтримати людей депутати приїхали і сюди. Ірина Гладка не з чуток знає, як це — починати життя з чистого аркуша після «руського миру».

«Наш регіон постраждав, але не на стільки, і в нас є можливість допомагати людям, які постраждали більше, тому було таке бажання приїхати до вас. Ми вам дуже-дуже усі співчуваємо. Ми тримаємося разом з вами, ми хочемо, щоб ви так само відновлювалися, як і наш регіон вже почав відновлюватися. Я сама з міста Донецька, я вас кожного розумію. Я до сьогоднішнього часу вже 9-й рік не була вдома, я не знаю, що там відбувається. І я розумію, як кожен з нас, з команди, вболіває за кожного з вас і приїхав сюди, щоб поділитися і допомогти тим, хоча б що ми сьогодні можемо зробити», — розповідає депутатка Житомирської міської ради Ірина Гладка.

«В нас були окуповані деякі території, і ми знаємо як це тяжко, коли ти не розумієш, що відбувається. І ми хочемо, щоб ви просто знали, що ви не наодинці. І вас ніхто не забув, ми постійно думаємо, як ще більше можемо допомогти. Можливо, продуктовими наборами, можливо, деякі матеріали, відновлювальну техніку. З ким треба говорити, щоб якось допомогти вам, щоб ви повірили, що життя продовжується і буде перемога за нами», — каже Народна депутатка України, фракція «Слуга Народу» Тетяна Грищенко.

Люди зізнаються: не очікували, що до них приїдуть волонтери з Житомирщини. Особливо приїзду здивувалася пані Галина, виявилося, жінка сама родом з Овруцького району.

«Звичайно, ні, звідти — ні, це ж далеко дуже. А взагалі нас не ображають, нас підтримують багато», — сказала жителька Ізюма Галина Гавриловська.

Нині люди оговтуються від пережитого після зустрічі із росіянами і щиро вірять — перемога буде за Україною.

«Ми чекаємо тільки, що все закінчиться і налаштовані не виїжджати. Страшно, але виїжджати не хочеться. Ми віримо в нашу Україну», — зазначає жителька Ізюма Інна.