У Житомирі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні (ВІДЕО)

Усі ці імена – імена Героїв. Усі вони загинули в період Революції Гідності на Майдані і стали Небесною Сотнею. В період з 18-го по 20-те лютого 2014-го року полягло найбільше активістів – 78. Ще близько 20 померли згодом від отриманих поранень у лікарнях. Сумний список Небесної Сотні поповнили і четверо наших земляків, які загинули від побиття беркутівців та інших злочинних дій. Кожного Героя вчора вшанували у Житомирі.

Тоді за подіями у центрі столиці спостерігали по всьому світу. Це стало поштовхом для творення нової історії незалежної України, де люди мають право вибору та свободу слова. Небесна Сотня, а також усі активісти Майдану, назавжди змінили країну, подарувавши надію усьому народові, а світу продемонстрували мужність та волю українців. Серед тих людей був і Володимир.

«Перші 7 днів, чи 5, чи 6, вже не пам’ятаю, у Михайлівському соборі ми спали, потім вже в профспілках. Коли згоріли профспілки, до речі, у мене залишилася ікона, яка була у профспілках. Вона горіла вся, обгорівша, потім ми туди прийшли і залишили її», — каже учасник Революції Гідності Володимир Колодзінський.

Перші кроки до мети, згадує активіст, були мирними. Та вже коли 18-го лютого почались перші серйозні сутички, відступати ніхто навіть не подумав. Із щитами, розповідає Володимир, пліч-о-пліч з однодумцями, вони пройшли декілька вулиць, декілька рядів оборони. Нагадують про ті часи отриманні поранення.

«Голову розбили, зуб вибили. Є документи, які це підтверджують, це не просто слова. Коли ми вже відійшли до Арсенальної, деякі сказали, що треба йти в Лавру, тому що скрізь була «беркутня», била. Потім ми відійшли через Бессарабський, знову зайшли на Майдан. Уже з Грушевського почали беркути йти, через будинок «Україна», почали стріляти. Мені ввалили з помпової зброї, я навіть не думав, що так. Якби не бушлат. Мене звалило з ніг, я впав», — говорить учасник Революції Гідності Володимир Колодзінський.

Та йому, говорить, це ще пощастило. Також, про ті події, нагадує бойовий прапор.

9 років тому Майдан об’єднав усіх незалежно від віку, статі, національності та віросповідань. Усіх об’єднала Україна. Тоді революціонери досягли своєї мети, однак це не була перемога, бо боротьба триває досі.

Сьогодні Небесну Сотню називають першими жертвами російсько-української війни. Саме вони першими цінною власного життя зупинили загарбницьку руку ворога, а зараз тримати оборону продовжують наші мужні воїни. І нам, українцям, ще обов’язково неодноразово усміхнеться доля.