Безпечний простір для підлітків «СвіТи» працює вже місяць: чого досягли за цей час (ВІДЕО)

79
Безпечний простір для підлітків «СвіТи» працює вже місяць: чого досягли за цей час (ВІДЕО)

Уже місяць у Житомирі працює безпечний простір для підлітків – «СвіТи». Це місце, де внутрішньо-переміщені особи та діти військовослужбовців віком від 12 до 16 років можуть отримати психологічну допомогу та знайти друзів.

«За цей місяць було проведено 25 заходів для цих дітей. Це як майстер-класи з акторської майстерності, так і спеціальні майстер-класи, які розробляла наш головний психолог – це арт-терапія, фуд-терапія. За моєю спиною один із видів тієї терапії, яку проводила наша психолог. Діти виплескували свої емоції негативні, скажемо так, шляхом жбурляння фарби у полотно», — говорить директорка благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

Психологи закладу мають потрібні практичні навички та відповідний досвід роботи. Працюючи із травмами, вони застосовують новітні підходи психотерапії, які використовують у США, Ізраїлі та Європі. А також до центру приходять запрошені експерти.

«У нас є англійська мова, йога та акторська майстерність. Спочатку вони були такі «їжачки», які приходили, сідали і одразу в телефони. Зараз це той рівень, коли вони готують вдома смаколики і пригощають вже не лише знайомих, але й друзів. Це той показник, коли ми дійсно бачимо результати нашої праці», — каже психологиня безпечного простору для підлітків «СвіТи» Тетяна Шапран.

Наразі у центрі створено 2 групи, загалом це 22 підлітка. Старші розповідають: за місяць занять у безпечному просторі вони усі стали справжніми друзями, які спілкуються у вільний час і гуляють разом. А також додають, «СвіТи» – це місце, де завжди підтримають та допоможуть розібратися зі своїми почуттями.

«Дуже класно, позитивно. Можна сказати, з’являється енергія, прилив сил. Нам ніби дають ще одну можливість себе проявити», — сказала Настя, яка займається у центрі «СвіТи».

«Новий контакт з людьми, який нам дав психолог та ще багато всього, що допомогло в сім’ї, у спілкуванні з ровесниками та друзями», — зазначає Альберт, який займається у центрі «СвіТи».

Кошти на центр та повну реновацію комунального приміщення надала родина засновника фонду BGV – Геннадія Буткевича. А на минулих вихідних благодійники влаштували ярмарку у рамках літньої фан-зони футбольного клубу «Полісся». За донат від 100 гривень можна було виграти мерчі від житомирських вовків. Усі кошти BGV передали центру «СвіТи». Найближчим часом у безпечному просторі для підлітків наберуть ще 2 групи, щоб допомогти адаптуватися більшій кількості дітей.

«Вони на постійній основі можуть приходити кожен день, якщо у них є можливість і бажання. Дуже чекаємо усіх дітей в наш центр», — говорить директорка благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

Для участі у програмі батькам потрібно заповнити реєстраційну анкету, яку можна знайти за QR-кодом на екрані. Після чого з ними зв’яжуться працівники центру, аби розповісти деталі та запросити на співбесіду.