«Ветерани – шлях додому»: у Звягелі провели форум, де обговорили впровадження ветеранської політики (ВІДЕО)

Станом на липень цього року в Україні зареєстровано понад 1 мільйон 300 тисяч ветеранів. У профільному Міністерстві прогнозують, що після завершення війни ця цифра зросте в декілька разів, тож наразі одним із головних завдань держави є створення комфортних умов для повернення колишніх військових до цивільного життя.

«Нова ветеранська політика або політика Героїв, як назвав її Президент, –це політика, яка стосується більшості, можливо навіть усіх сфер нашого життя. Працевлаштування – це економіка, створення робочих місць. Соціальні питання – це пільги, доступи, це субсидії, робота з родинами. Звичайно, покращення стану військовослужбовця, який повернувся до мирного життя. Робота з людьми з інвалідністю – це реабілітація фізична, духовна», — говорить Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Нещодавно у Звягелі провели великий форум під назвою «Ветерани – шлях додому. Спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів», де зібралися представники різних рівнів влади для обговорення результатів роботи у напрямку політики Героїв і разом напрацьовували подальші кроки.

«Надзвичайно важливою є консолідація всіх вертикалей влади, всіх рівнів влади. У нас є чудове взаєморозуміння на рівні громад, на рівні обласної ради, військової адміністрації. Тому для нас, як для громад було б дуже важливо і по результатам цього форуму, і на майбутнє якнайшвидше і якнайкраще зрозуміти державну політику, державну стратегію. Є багато гарних ідей, напрацювань, але вони ще зовсім не реалізовані. Тому так, форум дуже актуальний», — сказав заступник голови Житомирської облради Олег Дзюбенко.

«Головна мета – знову наголосити на тому, що в нас існує така дуже особлива категорія людей, ветеранів і ветеранок, до яких треба ставитися з особливою увагою, що в них є потреби, які іноді трохи відрізняються від цивільних людей і що ми, як суспільство просто зобов`язані ці потреби задовільняти», — каже Народна депутатка України Тетяна Циба.

Одним із основних напрямків політки Героїв держава визначила допомогу ветеранам, які хочуть відкрити чи вже відкрили свою справу. Олександр Вигівський, який демобілізувався та разом з побратимом відкрив СТО, скористався однією з програм підтримки.

«Отримав грант від фонду на установку сонячної електростанції. Були блекаути, а зараз поставили і працюємо незалежно від того є світло чи нема світла. Ветеран, який відкриває свою справу у першу чергу буде брати до себе на роботу ветеранів, тобто взаємодія є, а держава в цьому допомагає», — зазначає ветеран Олександр Вигівський.

Загалом обласна та місцева влади Житомирщини активно співпрацює з державною для того, аби допомогти ветеранам соціалізуватися після повернення із зони бойових дій.

«На сьогоднішній день у нас є чітка та ефективна співпраця з обласною військовою адміністрацією і з територіальними громадами. Житомирська область на сьогодні розбудувала структуру окремих структурних підрозділів з питань ветеранської політики в обласній і в районних військових адміністраціях і зараз такі підрозділи створюються безпосередньо в територіальних громадах. Наприклад, у місті Житомир вже створені такі підрозділи, їх очолюють переважно ветерани, а також вони наповнені відповідними фахівцями в цій сфері», — говорить заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько.

Політику Героїв активно впроваджують і в обласному центрі. Зокрема, декілька місяців тому на базі ДУ «Житомирська політехніка» відкрили Центр ветеранського розвитку, а вже незабаром там готуватимуть фахівців, які супроводжуватимуть демобілізованих військових у всіх громадах нашої області.

«Приблизно на кожного помічника ветерана буде 100 ветеранів, з якими він має комунікувати в громаді. Їх буде готувати Центр ветеранського розвитку. Керівник центру – це ветеран, колишній очільник медичної частини 95 бригади. Також будуть працювати практичні психологи, будуть долучені юристі, які теж мають великий досвід роботи і надають юридичні послуги, щодо оформлення, наприклад, посвідчення учасника бойових дій», — говорить ректор ДУ «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.

Такий комплексний підхід до підтримки ветеранів і їхньої інтеграції у суспільство дає змогу колишнім військовим можливості для всебічної реалізації та розуміння, що держава не залишить їх після закінчення служби в армії.